ČESKÝ TĚŠÍN / Ještě nedávno se nemohli dočkat prvních chvil v gymnazijních lavicích. Teď se stali absolventy. Letošní maturanti Polského gymnázia v Českém Těšíně dnes obdrželi svá závěrečná vysvědčení.

Maturitní období vykvétajících kaštanů je za nimi, proto se dnes mohli radovat z atmosféry Těšínského divadla a společného slavení ve výjimečném roce jubilea 100 let od vyhlášení nezávislosti. „Čtyři roky jsou relativně krátkým obdobím v životě člověka. Během nich jste vyrostli z dětských bot a skočili do těch dospěláckých,“ řekl 68 čerstvým absolventům, z nichž většina se už dostala na vysoké školy, ředitel Gymnázia Andrzej Bizoń.

Slavit společně s letošními maturanty přišli i generální konzul Polské republiky Janusz Bilski, náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny, nový předseda Matice školské Marek Bartnicki a mladí hosté ze Lvova. „Přiznám se, že s radostí bych si s vámi vyměnil místo. Teď, když na vás čekají studentská léta, která patří mezi nejlepší životní období. Závidím vám,“ žertoval generální konzul Janusz Bilski.

Pak už pódium patřilo jen mládeži, která převzala svá maturitní vysvědčení společně se speciální ilustrovanou publikací. Během slavnostního odpoledne nemohl chybět ani studentský sbor „Collegium Iuvenum“ nebo skupina NONET. Teď na mladé absolventy čeká rozlučkový večírek ve Vendryni, prázdniny a pak nový vysokoškolský svět.

kc

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.