KATOVICE / Sdružení přátel polské knihy (Stowarzyszenie Przyjaciół Polskiej Książki) ve spolupráci s Regionální knihovnou Karviná v sobotu 14. dubna pozvalo na výlet do Katovic. Cílem autobusového zájezdu byla návštěva Centra vědecké informace a Akademické knihovny (Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki Akademickiej, CINiBA), a individuální návštěva Slezského muzea (Muzeum Śląskiego).

Centrum vědecké informace s knihovnou sídlí ve velmi moderní budově loftového typu. – Bylo otevřeno v roce 2012. Pokud se jedná o organizační strukturu, fungují zde dvě knihovny – Slezské univerzity a Ekonomické univerzity v Katovicích – informovala tisková mluvčí CINiBA  Jadwiga Witek. Poukázala i na jednu stavební zajímavost. – Vstupní hala má dva vchody, takže tato část knihovny funguje jako promenáda, chodník. I když někdo nemá v plánu navštívit knihovnu, může si takto zkrátit cestu.

Účastníci zájezdu se následně vydali do katovické Kulturní sféry (Strefa Kultury), která vznikla v místě Dolu Katovice. V roce 2015 bylo zde otevřeno nové sídlo Slezského muzea. Jelikož počasí přálo, tento den byla zpřístupněná i rozhledna, a účastníci se tak mohli pokochat pohledem na panorama Katovic a okolí.

CR

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.