ČESKÝ TĚŠÍN / Literární hostina v Těšínském divadle v Českém Těšíně ve středu 17. října byla poslední aktivitou dvanáctého ročníku akce „S knížkou na kufrech“. Zúčastnili se jí autoři knížek pro dětí, kteří přijeli z Polska a během dvou dnů před Literární hostinou prezentovali svou tvorbu malým čtenářům ve všech částech Zaolší.

Letos přijely pouze ženy, byly to autorky Anna Czerwińska-Rydel, Grażyna Bąkiewicz, Barbara Gawryluk, Katarzyna Ryrych a Katarzyna Wasilkowska a také ilustrátorka Katarzyna Kołodziej. Pět z nich se setkalo na Literární hostině se žáky III-V tříd základních škol, účastníky čtenářské soutěže, která je doprovodnou akcí „Z knihou na kufrech“.

Helena Legowicz, předsedkyně Sdružení přátel polské knihy, které společně s Regionální knihovnou v Karviné, Městskou knihovnou v Českém Těšíně a také vydavatelstvím Literatura z Lodži je pořadatelem akce, přivítala také generálního konzula Polské republiky Janusza Bilského, ředitelku Městské knihovny v Českém Těšíně Janu Galášovou a ředitele Těšínského divadla Petra Kracika.

Během Literární hostiny děti luštily hádanky, které pro ně připravily knihovnice a které se týkaly knížek z čtenářské soutěže. Byl také úkol pro autorky. Měly napsat krátký dopis, ve kterém musely povinně použit určená slova v našem nářečí, kterých význam nemusely znát. Výsledek byl proto také komicky. Helena Legowicz vedla také s každou autorkou krátký zábavný rozhovor.

Na knižním trhu, který doprovázel Literární hostinu, děti mohly koupit knížky autorek, které byly v divadle, pak trpělivě čekaly ve frontě, aby získaly také autograf.

Také ostatní účastníci literární soutěže se můžou těšit na autorská setkání s autory. Budou se konat později. Žáci I a II třídy, kteří tvořili ilustrace ke knížkám, přijedou na finále soutěže do karvinské Regionální knihovny, nejstarší účastníci z VI-IX třídy budou pozvání do českotěšínské literární kavárny Avion.

CR

Štítky: , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.