TRZANOWICE / Třanovické dožínky se letos konaly poosmnácté. Průvod s bryčkou a koňmi a s několika traktory projel obcí 2. září. Svátek sklizně již po několik let pořádají spolu MS PZKO a obec. S nápadem dožínek přišli třanovičtí sedláci.

– První dva, tři roky dožínky pořádali ve vlastní stodole manželé Nowakowi. Pak se akce konala u manželů Klimszů, ale tam se už postavila scéna, aby se dalo tančit. Tak to trvalo několik let. Nakonec se sedláci s žádosti o pomoc obrátili na PZKO, které pět nebo šest let pořádá dožínky spolu s obcí. Připojují se hasiči, myslivci. Letos PZKO získalo na akci dotace z Moravskoslezského kraje. Loni projekt napsala obec – shrnuli historii akce pořadatelé.

Za sklizeň děkoval katolický kněz i evangelický pastor. Oba zdůrazňovali, že je nutno pamatovat na to, že vše je dar Boží.

Hospodáři letošních dožínek byli Ryszard a Gabriela Jochymkovi. Akce byla příležitosti i k slavnostnímu předání diplomů a poděkování, a také k posvěcení nového hasičského auta třanovických dobrovolných hasičů. Ti se také postarali o atrakci pro děti v podobě stříkání z hasičské stříkačky. Dožínky moderovala Izabela Kapias.

V kulturním programu vystoupili mladí zastánci folkloru. Hrála kapela Bez Miana (Bez jména), tančily mladší i starší děti, a také skoro dospělá mládež se souboru Trzanowice, který vede Weronika Uherek. Jako host zahrála kapela Maliniorze z polské Brenné.

Samozřejmě na dožínkách nechyběly i stánky s jídlem, o které se postarali již tradičně členové PZKO a myslivci. Poprvé byla pořádaná soutěž o nejlepší domácí chleba. K ochutnání jich bylo 11, a je třeba přiznat, že všechny chutnaly znatelně lépe než ty, které obvykle kupujeme v obchodě.

(indi)/tnj

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego