HAVÍŘOV-SUCHÁ / Dožínky, s paneláky v pozadí, nemusí být tak velkolepé jako na vesnici, ale jejich tradice sahá až do 20. let minulého století. V současné době je pořádá Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Havířové-Suché, bývalé Střední Suché.

Dnes už není pochod s alegorickými vozy. Před válkou se dožínky konaly v Dělnickém domě, kde byla velká zahrada. Přicházely tam davy lidí, všichni oblečeni do krojů.

Dožínkový obřad

Na letošních dožínkách, které se konaly v zahradě vedle sídla MS PZKO v neděli 25. srpna, nemohl chybět dožínkový obřad. Kulturní program zajistil sbor Sucha z nedaleké MS PZKO v Horní Suché, který nejen zpíval, ale také představoval scénky ze skutečného života.

Samozřejmě nechyběl věnec a další dekorace z obilí, mohli jste také obdivovat výpěstky majitelů zahrad. Největší dýně vážila 20,85 kg, její obvod byl 140 cm.

Sbor Sucha

Účastníkům dožínek přálo počasí. V malé zahradě obklopené zeleni zdmi a stěnou budovy bylo tak teplo, že někteří lidé otevřeli deštníky, aby se chránili před slunečními paprsky.

Akce měla rodinný charakter a byly připraveny atrakce pro děti. A právě pro děti pořadatelé upekli barevné, krásně zdobené perníky. Mohli jste si koupit dorty a koláče, nebo bramboráčky, grilované klobásy a chlebíčky.

CR / P

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.