UHERSKÉ HRADIŠTĚ / Na čtvrtém festivalu Dny slovanské kultury, který se v Uherském Hradišti konal první červnový víkend, se prezentovali také naší regionální tvůrci a členové MS PZKO v Jablunkově. Letošní ročník festivalu byl totiž věnován polské a chorvatské kultuře.

Festival se koná v místech, které jsou historický spjaté s Velkou Moravou, tedy významným obdobím vzniku slovanské kultury a vzdělanosti. Hlavním cílem je prezentace vybraných kulturních tradic obou národů. Festival tak postupně staví kulturní a společenský most mezi Jižními a Severními slovanskými národy.

V sobotu 3. června v parku Rochus v Uherském Hradišti své výrobky prezentovalo zhruba 20 certifikovaných tvůrců Mikroregionu Górolsko Swoboda.

V rámci kulturního programu vystoupily folklorní soubory Zaolzi a Zaolzioczek MS PZKO Jablunkov, Zespół Regionalny Istebna z Istebné s Kapelou Wałasi a Folklórny súbor Drevár z Krásna nad Kysucou.

Večer byl k vidění film Muzzikanti, který se natá

el v našem regionu. Hosté mohli rovněž ochutnat naše tradiční regionální jídla, taktéž polskou kuchyni.

Pořadatelé hlásili rekordní účast hostů z Polska a Chorvatska.

V neděli 4. června vystoupil sbor Milánosz, konalo se rovněž setkání s fotografem Otou Nepilým.

Letošní ročník nabídl historicky největší společnou prezentaci polské a chorvatské kultury. V rámci festivalu se konala i Mezinárodní lingvistická konference, kromě toho byly pořádané desítky dalších akcí.

Festival bude v brzké době symbolicky pokračovat například formou výstav. Podle pořadatelů se letošního ročníku zúčastnilo více než 3 tisíce lidí.

Letos se akce konala již počtvrté. V předešlých létech festival prezentoval kulturu rusínskou, makedonskou, slovenskou a slovinskou. Pátý ročník bude věnován kultuře srbské, srbsko-lužické a české.

Jedním s pořadatelů a partnerů Dnů slovanské kultury 2017 byla i Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Jablunkově.

AS/tnj

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.