Vokální soubor Niezapominajki (Pomněnky) ožil po skoro čtyřiceti létech, neboť již působil v 70. letech min. století v Klubu mladých PZKO Pod Arkadami v Havířově. Letos bude slavit páté narozeniny od zrovuzrození. Vystupuje pod názvem Zespół Pieśni i Ruchu Nieskoordynowanego Niezapominajki (Soubor písní a nekoordinovaného pohybu Pomněnky). Svoje sídlo má v Havířově-Suché.

Po dobu pěti let si získal sympatie veřejnosti, neboť vystupoval na různých akcích, zahradních slavnostech, nocích sv. Jana, beerfestech, Dnech matek, Dnech žen, schůzích, setkáních u vánočního stromečku, koledoval v kostelích apod. Navzdory tomu, že se soubor sám sebe popisuje jako „nezávislý orgán“, většina vystoupení se koná na akcích skupin PZKO.

Jedná se o více než dvacet vystoupení ročně. Na každou akci soubor připravuje tematický nebo alespoň originální repertoár složen s populárních písniček a také koled.

Zpívá na Těšínském Slezsku a v příhraničním regionu po polské straně. Dopřává dobrou zábavu účastníkům různých akcí, ale obzvláště svými vystoupeními propaguje polskou kulturu, jelikož na repertoáru má zejména polské písničky, které slavily úspěch v 70 a 80 létech, ale nejenom. Členy souboru jsou v zásadě pouze důchodci ve věku od 60 do 70 let. Soubor nemá mecenáše, takže všechny výdaje spjaté se zkouškami, vystoupeními, aparaturou si členové platí sami. Hudebním vedoucím souboru je Bronisław Podleśny, organizačním vedoucím Henryk Kiedroń, repertoár je v gesci Leszka Toboły.

Říkají o sobě, že jsou rázně představujícím se týmem důchodců. – Všichni členové souboru jsou odhodlaní vytrvat v jeho řadách co nejdéle, protože zpívání se jim zdá více atraktivní činnosti, než hrání šachů v klubu důchodců – tvrdí.

(tnj)

Štítky: , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego