Od roku 1954 roku členové Místní skupiny PZKO v Neborech pořádají v květnu Den Oszeldy. V Neborech se jedná se o jedinou tak velkou akcí pod širým nebem, která propaguje nejenom folklor našeho regionu.

Pořadatelé se snaží zajistit rozmanitý kulturní program, aby každý z hostů v něm našel něco pro sebe. Každým rokem na scéně vystupují děti z místní základní a mateřské školy, tradičně zpívají sbory Zgoda a Godulan-Ropica.

Oszeldówka, jak místní pojmenovali Den Oszeldy, je také o vystoupení folklorních souborů ze Zaolší, Polska a Slovenska. Do Nebor přijely například soubory Istebna, Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. J. Marcinkowej.

Dále byly k vidění hudební představení Polské scény Těšínského divadla, vystoupení vendryňských Gimnastů, kapely Wałasi, a také hasičské cvičení. Večer pak hraje pro mládež některá z rockových skupin, loni to byli Ampli Fire.

Den Oszeldy je také o doprovodných akcích. V Jizbě tradice jsou k vidění výstavy děl regionálních tvůrců. Výstavy připravuje malíř Paweł Wałach.

V rámci akce se dále konají dějepisné a národopisné semináře. Již několik let, před uměleckou částí akce, je pořádán fotbalový zápas mezi Old Boys TJ Nebory a Zaolšanskými Orly.

Den Oszeldy má dlouhou tradici. Na schůzi PZKO konané 8.března 1954 bylo rozhodnuto o uctění památky lékaře Pawła Oszeldy, který pocházel právě z Nebor. Vzpomínková akce byla spojena s zahradními slavnostmi. S nápadem přišel ředitel místní školy Franciszek Szczuka.

První Den Oszeldy se konal 30. května 1954 roku. Nejdříve v budově školy byla slavnostně odhalená pamětní tabule věnovaná Oszeldovi, následně se průvod vydal k Pawlicówce, což byla louka, kde se konala další část akce.

O významu Pawła Oszeldy hovořil Paweł Kubisz, známá a ceněná osobnost, zakladatel a první šéfredaktor Zwrotu.

První Oszeldówky se zúčastnilo více než 4 tisíce osob. I když v dnešní době počet účastníků není tak vysoký, akce nadále má hodně příznivců. Pořadatelé připravují zajímavý kulturní program, tombolu, atrakce pro nejmenší a samozřejmě i chutnou domácí kuchyni.

Velmi důstojně byl slaven Den Oszeldy v roce 1985, neboť tehdy se konalo otevření Domu PZKO jehož patronem se stal právě Oszelda.

tnj

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.