TĚŠÍN / Tento pátek 16. prosince se v Těšínské knihovně v Cieszyně (Książnica Cieszyńska) uskuteční prezentace věnovaná regionálním kalendářům na rok 2017.

Vydávání knižních kalendářů má na Těšínsku dlouholetou tradici, kterou zahájil Paweł Stalmach, který již v roce 1857 připravil k vydání první ročník „Těšínského kalendáře pro katolíky a evangelíky” („Kalendarz Cieszyński dla Katolików i Ewangelików”). Tradici vydávání kalendářů se velmi dobře daří až dodnes.

Vůbec poprvé se mezi letos prezentovanými tituly objeví dva čistě evangelické kalendáře: „Kalendarz Ewangelicki” vydaný v Bělsku-Bílé a dvojjazyčný „Kalendarz Ewangelicki – Evangelický kalendář”, který vychází v Českém Těšíně. A pochopitelně zde nebude chybět Slezský kalendář (Kalendarz Śląski), který vyšel péčí Hlavního výboru Polského kulturně-osvětového svazu v ČR (PZKO) v redakčním zpracování Izabely Kraus-Żur.

Prezentace se zúčastní redaktoři rekordního počtu devíti vydavatelství: Izabela Kraus-Żur (Kalendarz Śląski), Monika Niemiec (Kalendarz Ustroński), Angelika Ogrocka (Kalendarz Miłośników Skoczowa), Małgorzata Szteler-Furmaniuk (Kalendarz Goleszowski), P. Jerzy Below (Kalendarz Ewangelicki), P. Janusz Kożusznik (Kalendarz Ewangelicki – Evangelický kalendář), Józef Michałek (Kalendarz z Istebnej, Jaworzynki i Koniakowa), Jan Picheta (Kalendarz Beskidzki) a Leszek Pindur (Kalendarz Cieszyński).

Páteční akce začíná v 17 hodin v Těšínské knihovně v Cieszyně (Książnica Cieszyńska). Všichni přítomní budou mít příležitost zakoupit si každý z prezentovaných titulů.

Překlad: Pygmalion

Štítky: , , , , , , , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.