OSTRAWA / Po tři dny se dala v Ostravě ochutnat polská kultura. V rámci Polských dnů se od středy do pátku konaly diskuze, přednášky, koncerty a setkání.

Festival Polské dny začal vernisáží výstavy Henryk Sienkiewicz – pisarz światowej sławy. Pořadatelé se tak zapsali do letos slaveného Roku Sienkiewicze. Výstava přibližuje nejenom život a dílo autora Quo Vadis, k vidění jsou i záběry z filmových adaptací jeho tvorby.

Ve středeční večer se zájemci mohli sejít u tradičního Stoliku Polského, který se konal v Klubu Atlantik. Tentokrát se diskuze týkala architektury krakovské čtvrti Nová Huta, konkrétně toho, v čem je tato čtvrť podobá té ostravské z Poruby.

Přednášejícím byl Jiří Muryc. – Témata vycházejí ze zájmů účastníků. Snažíme se vybírat ty otázky, které nejsou obecně známé – vysvětlila Jana Raclavská, jedna z pořadatelek Stolika. Měsíčních diskusních setkání se účastní jak Poláci tak Češi, které zajímá kultura sousedů.

-Měli jsme opravdu velkou chuť obnovit v Ostravě polskou komunitu. A výsledkem je právě Stolik Polski – dodává Martyna Radłowska-Obrusník. – A proč Stolik? V 19. století existoval v Krakově zvyk, že lidé, kteří byli ve městě kvůli obchodním záležitostem, si mohli v kavárně pronajmout stůl, a tam se setkávat na jednáních– vysvětlila.

Ve čtvrtek se konalo Setkání s polským filmem, na kterém známé polské filmy se dočkaly komentáře od ostravských studentů polonistiky. Večer se pak konal lyrický koncert Ani Kaltbach a Marka Leszkiewicza, ve kterém zazněly písně Waitsa, Rodrigueza, Dylana, Stinga a také polská zpívaná poezie.

Poslední den, pátek 11. listopadu, patřil tematické přednášce Michaly Benešové o polské literární reportáži a koncertu v rytmu modern reggae v podání skupiny RASTAFAJRANT.

Festival Polské dny uspořádali Institut polonistiky Filozofické fakulty Ostravské univerzity a Sdružení polské mládeže v CR za podpory Senátu Polské republiky, konzulátu Polska v Ostravě a Nadace Semper Polonia.

Kc/tnj

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.