NEBORY / Krásný koncert dopřáli posluchačům členové třineckého sboru Zgoda u příležitosti jubilea 30. let působení sboru.

Koncert se konal v sobotu, bohužel se jednalo o jeden z posledních koncertů tohoto sboru vůbec. Nicméně i přesto, že sbor pomalu končí své působení, na „narozeninovém“ koncertu sboristé zpívali, co jim síly stačily. Publikum, které do posledního místa zaplnilo sál v restauraci Sojka, kde se koncert konal, bylo s jejich výkonem nad míru spokojeno.

Na jubilejní koncert přišli nejenom přátelé a členové rodin, ale rovněž i zástupci spřátelených sborů, například Lira, Hutnik, Godulan Ropica, Lutnia či členové z okolních Místních skupin PZKO a zástupci samosprávy. Kromě Zgody zazpíval sólista operetky Jan Maria Dyga z Polska, sopranistka Danuta Widuch-Jagielska z Gliwického hudebního divadla, a také mužský sbor Gorol z Jablunkova.

– Náš sbor funguje v rámci Místních skupin PZKO Kanada, Nebory a Podlesí. A právě tyto tři skupiny se před třiceti léty rozhodly, že je na čase znovu aktivovat pěveckou činnost, a šly do toho společně. Proto i název našeho sboru – Zgoda – zavzpomínala na začátky sboru Michaela Raszka, která koncert provázela slovem.

Slova díků a uznání patřily dirigentce sboru Ireně Małysz, a to nejenom za třicet let práce se sborem, ale i u příležitosti získání před týdnem Mezinárodní ceny Moniuszki, kterou uděluje prezident města Katovice.

Smíšený sbor Zgoda na svém jubilejním koncertu předvedl pestrý repertoár – od lidových písní, přes písně vlastenecké, národní po duchovní. Speciálně pro dirigentu Irenu Małysz sboristé zazpívali svoji oblíbenou píseň Wy beskidzki grónie.

– Dnešní koncert je jedním z našich posledních koncertů – sdělil předseda sboru Roman Szczuka. – Chtěli bychom ještě připravit dva koncerty: adventní v evangelickém kostele a štědrovečerní v katolickém kostele. Možná ještě uspořádáme nějaké menší vystoupení. Tak či onak, ještě nějakou dobu se budeme setkávat v klubu PZKO na Kanadě – dodal.
(pe/tnj)

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego