SPAŁA / Prezidentských dožínek ve Spale, které se konaly v neděli, se zúčastnili také představitelé Hlavního výboru Polského kulturně-osvětového svazu v RC. Do Spaly odjeli, spolu s manželkami, místopředseda HV Piotr Chroboczek a předseda Národopisné sekce HV PZKO Leszek Richter – oba v lidových krojích.

Před začátkem slavnosti polský prezidentský pár spolu s mistryní v hodu kladivem Anitou Włodarczyk položili květiny u pamětního kamene na počest olympijské vítězky Kamily Skolimowské, jejíž jméno nese stadion, na kterém se dožínky konaly.

Následně biskup lovické diecéze Andrzej F. Dziuba sloužil v polní kapli mši za zemědělce.

Pak prezidentský pár spolu s průvodem vyrazil na stadion Centrálního sportovního střediska, kde se konal dožínkový obřad. V průvodu šli také představitelé jednotlivých vojvodství.

„Jelikož manželé Chroboczkovi jsou hospodáři Slezských dožínek v Bludovicích, vzali s sebou také dožínkový věnec, který byl pak posvěcen biskupem,“ sdělil Leszek Richter.

Nutno dodat, že dožínkové věnce jsou v Polsku opravdu velké, některé skoro dvoumetrové. „Je pravdou, že náš věnec byl nejmenší, ale setkali jsem se také s názory „i když je malý, je nejkrásnější“, což nás velice potěšilo,“ přiznal Richter. Zároveň dodal, že na Prezidentských dožínkách byly také prezentovány dožínkové korunky, které v našem regionu nikdy nebyly.

„Byli jsme speciálními hosty. Kromě nás pozvánku dostali například představitelé obce Strzelczyska, jediné stoprocentně polské vesnice na Ukrajině,“ popsal Richter. Zároveň dodal, že jejich uvítání bylo výjimečné. „Prezidentský pár všechny osobně pozdravil, měli jsme možnost popovídat si. Prezidenta i s chotí jsme pozvali na slavnosti, které se budou konat u příležitosti 70. let PZKO,“ vysvětlil Richter.

Představitelé Těšínského Slezska měli čestné místa u podia. – Když se konalo uvítání Poláků, kteří žijí mimo Polsko, celý stadion tleskal – sdělil Richter.

Štítky: , , , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.