SKOČOV / V neděli 14. srpna se v Pogórzu konal první Historický piknik (Piknik Historyczny). Akce byla uspořádaná na památku hrdinského boje polských vojáků s divizí Wehrmachtu, který se odehrál 2. září 1939 na Pogórskim Kopcu.

Piknik byl výjimečný, neboť skloubil edukaci se zábavou. Návštěvníci si mohli například prohlédnout vojenskou výbavu minulé éry, setkat se s autory historických knih, podívat se na rekonstrukci bitvy, která se zde odehrála na začátku 2. světové války a zasoutěžit si.

Slavnostně byla otevřená i naučná stezka a odhalen pomník na počest vojáků 202 pěšího pluku a 4. praporu Podhalanských střelců. Slavnostního aktu se ujali starosta Těšínského okresu Janusz Król a starosta Skočova Mirosław Sitko. Mezi pozvanými hosty byli i představitelé ministerstva obrany, ONZ apod.

Štítky: , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.