Zajímá vás, co rádi čtou obyvatelé našeho regionu? Czesław Kraina dnes doporučuje knihu Filipa Springera „Miedzianka – Historia znikania“:

Kniha Filipa Springera vypráví příběh malého městečka v Dolním Slezsku. Městečka, které bylo a které zaniklo. Stalo se tak díky bohatství ukrytému v jeho půdě, které se v průběhu staletí ukázalo být nejen spásou, ale i rozsudkem.

Na více než 250 stranách autor vykresluje obraz města – od jeho rozkvětu až po úpadek. Líčí osudy původního obyvatelstva, jeho poválečný odsun a příliv vysídlenců z východu. Mnohá zkoumaná témata a náměty mají společné rysy s naším Zaolším, zejména s jeho nížinnou částí. Louky, Darkov, Ráj a desítka dalších vesnic mají podobnou historii. Čtenář Zaolší se s Miedziankou snadno ztotožní.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego