1. Závěrečný koncert 19. ročníku soutěže Gwar „Po cieszyńsku po obu stronach Olzy“

Kdy: pátek 24. listopadu, 16.00 hod.
Kde: Cieszyn

Přijďte do Národního domu na závěrečný koncert 19. ročníku soutěže Gwar „Po cieszyńsku po obu stronach Olzy“. Konkurzu se zúčastnily děti a mládež ze škol z obou stran Olzy.

2. Setkání s Tomášem Etzlerem

Kdy: pátek 24. listopadu, 17.00 hod.
Kde: Český Těšín

Kavárna Avion vás zve na setkání s Tomášem Etzlerem, významnou osobností české žurnalistiky, autorem knih Kdo ví, kde budu zítra a Novinářem v Číně. Místa je nutné si rezervovat.

3. Vánoce klepou na dveře

Kdy: pátek 24. listopadu, sobota 25. listopadu, 9-17 hod.
Kde: Karviná

Klub žen PZKO v Karviné-Ráji zve do Domu PZKO na výstavu autorských prací Klubu žen. Kromě prací dam bude vystavena i unikátní sbírka Vladislava Owczarze, obsahující staré vánoční pohlednice. Kromě prohlídky výstavy budou dámy nabízet snídaně, obědy, večeře a domácí dobroty. K dispozici bude také bar.

4. Melpomeny

Kdy: od pátku 24. listopadu do neděle 26. listopadu
Kde: Vendryně

Během třídenní přehlídky amatérských divadelních souborů Melpomeny ve Vendryni se v čítárně představí divadelní soubory: v pátek divadla z místních skupin PZKO z Milíkova-Centra, Jasení, Návsí a „Bajkarze“ z Cieszyna. V sobotu se představí Divadlo Jerzyho Cieńciały z Vendryně, Polské lidové divadlo ze Lvova a Polské divadlo „Studio“ z Vilniusu . V neděli se dále představí divadlo „Gapcio“ z Nebor a na jevišti budou probíhat divadelní dílny pro dětské diváky.

5. Galakoncert souboru Suszanie

Kdy: sobota 25. listopadu, 15.00 hod.
Kde: Havířov

Soubor Suszanie vás zve na slavnostní koncert k 70. výročí založení souboru. Slavnostní koncert se uskuteční v Domě kultury Leoše Janáčka, po koncertě bude následovat společenský večírek.

6. Naszo zabijaczka

Kdy: sobota 25. listopadu, 16.00 hod.
Kde: Návsí

MS PZKO v Návsí zve na zabíjačku. V programu vystoupí Góralsko Kapela, Studencki Zespół Góralski Skalni ze Zakopaného. Až do rána bude hrát DJ z Polska. Nebude chybět ani tombola.

7. Přednáška „Gorolů“ o KazachstánuKdy:

sobota 25. listopadu, 18.00 hod.
Kde: Karviná

Turistická skupina „Gorole“ zve do Domu PZKO ve Fryštátě na multimediální přednášku s názvem „Kazachstán – země divů a nebeských hor“. „Gorole“ budpi vyprávět o fascinující zemi jižního Kazachstánu, pokladnici nedotčené přírody, která překvapuje svou rozmanitostí. Po přednášce bude následovat tradiční setkání s Goroly. Hudba, bar a občerstvení zajištěno.

8. 10 tenorů

Kdy: sobota 25. listopadu,
Kde: Cieszyn

Na jevišti Divadla Adama Mickiewicze vystoupí 10 různých tvůrčích individualit – deset tenorů ve zcela novém repertoáru, bez hranic hudebních stylů a žánrů. Interpreti přednesou díla za doprovodu virtuózního orchestru Kyjevské státní operety pod vedením talentovaného dirigenta.

9. Plackobicie – 17. přehlídka lidových kapel a tanečních souborů Trojmezí

Kdy: sobota 25. listopadu, 14.00 hod.
Kde: Dolní Lištná

MS PZKO Dolní Líštná zve do Domu PZKO na Přehlídku lidových kapel a tanečních souborů Trojmezí. Vystoupí: cimbálová kapela Usmev, folklorní soubor Dudoski, taneční soubor Oldrzychowice, folklorní soubor Maliniorze z Brenné. Součástí programu jsou také taneční workshopy pro zájemce.

10. Závěrečný galavečer „Takoví jsme“

Kdy: sobota 25. listopadu, 17.00 hod.
Kde: Český Těšín

Během slavnostního večera v Těšínském divadle proběhne prezentace finalistů soutěže „Takoví jsme 2023“ a vyhlášení vítězů. Letošní ročník plebiscitu je jubilejní dvacátý ročník, a tak organizátoři připravili změny v programu a překvapení.

11. Adventní sobota v Amosu

Kdy: sobota 25. listopadu, 9.00-11.00 hod.
Kde: Český Těšín

Středisko volného času Amos vás zve na odpolední dílnu. Proběhne dílna pečení perníčků a workshop výroby vánočních ozdob z korálků a perel.

12. Těšínský vánoční jarmark

Kdy: sobota a neděle 25. – 26. listopadu, 9.00 – 16.00 hod.
Kde: Český Těšín

Těšínský vánoční jarmark se uskuteční 25. a 26. listopadu na náměstí v Českém Těšíně. Představí se zde řemeslníci a řemeslné ateliéry – především z Polska, ale nejen z něj. Na návštěvníky čekají originální vánoční dárky, keramika a umělecké šperky, ozdoby, vánoční dekorace, ručně šité hračky, tašky a oblečení a mnoho dalšího. Chybět nebude ani něco dobrého na zub. K dostání budou sýry, uzeniny, koláče, perníčky, med, churros, chalva, langoše …

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.