LISABONA / Začátkem srpna se v Portugalsku uskutečnily Světové dny mládeže Lisabon 2023, kterých se zúčastnilo více než 1,5 milionu mladých lidí. Mezi poutníky nechyběli ani účastníci ze Zaolší. Jen z Jablunkova a okolí odjelo více než 60 mladých lidí.

Co jsou Světové dny mládeže?

Světové dny mládeže jsou mezinárodní setkání mladých katolíků z celého světa, kteří se spolu se svými katechety, faráři, biskupy a papežem scházejí na jednom místě, aby vyznali svou víru v Ježíše Krista.

Kdo byl jejich iniciátorem?

Iniciátorem a prvním hostitelem těchto dnů byl svatý Jan Pavel II. První mezinárodní setkání mladých lidí se konalo v roce 1985 v Římě pod heslem: „Buďte stále připraveni obhájit se před každým, kdo se vás ptá po důvodech vaší naděje.“. Další, již pod názvem Světové dny mládeže, se konalo na diecézní a farní úrovni 23. března 1986. Od té doby se každé dva až tři roky setkávají mladí lidé z celého světa se Svatým otcem na vybraném místě.

Po smrti Jana Pavla II. pokračoval v tradici dialogu církve s mladými lidmi papež Benedikt XVI. a stal se velkým zastáncem Světových dnů mládeže. Světové dny mládeže trvají celý týden.

Jaká je struktura celého týdne Světových dnů mládeže?

V pondělí poutníci přijíždějí na místo, kde se budou Světové dny mládeže konat. V úterý se účastní zahajovacího ceremoniálu, ve středu, čtvrtek a pátek se účastní katechezí a festivalu mládeže, v sobotu putují na místo bdění, účastní se večerního setkání s papežem a v neděli se účastní závěrečné mše svaté Světových dnů mládeže.

Mladí poutníci z Bukovce

„S kolegy z Bukovce jsme se rozhodli, že pojedeme do Lisabonu, abychom poznali jinou kulturu, zajímavé památky a navázali nová přátelství. Především jsme však chtěli vidět, jak církev dokáže spojovat lidi z různých částí světa, a mít možnost setkat se s papežem. Cestu do Lisabonu jsme si zařídili sami. Po příjezdu do hlavního města jsme se vydali do českého centra, kde jsme byli nasměrováni k našemu ubytování. Ubytování jsme měli zajištěno ve škole,“ řekl Bogdan Patola, účastník Světových dnů mládeže. Dodal, že to byl úžasný zážitek, moci společně s tolika mladými lidmi z různých koutů světa uctívat Boha.

Úžasné setkání s papežem

„Na Světové dny mládeže jsme jeli kvůli duchovním cílům. Sešlo se tam obrovské množství lidí ze všech koutů světa, se kterými jsme měli možnost komunikovat, povídat si a skvěle se bavit. Měli jsme možnost navštívit různé koncerty, mše, katecheze a mnoho dalších akcí. Pro většinu z nás bylo hlavním cílem setkání s papežem Františkem,“ říká Eliška Suszka z Mostů u Jablunkova.

Dodává, že někteří lidé čekali na příjezd papeže až pět hodin, protože chtěli získat dobrá místa. “ Příchod papeže byl neuvěřitelným a nezapomenutelným zážitkem,“ ujišťuje Eliška Suszka.

“ Neskutečná hromada lidí, která do Lisabonu přijela, musela také trochu vystoupit ze své komfortní zóny. Pokoje, ve kterých jsme spali, byly malé a velmi přeplněné, sprchy také nebyly v nejlepším stavu, ale byli jsme rádi, že se vůbec máme kde umýt. Hodně lidí sdílelo jednu koupelnu, takže to někdy bylo obtížné. Kdo přišel o něco později na snídani, tak už ji bohužel nedostal. Někdy byl v důsledku velkého množství lidí velký chaos, takže jsme na oběd nebo večeři čekali i tři hodiny. Plni krásných a nezapomenutelných dojmů, ale i nových zážitků jsme se všichni šťastně vrátili domů – Eliška Suszka.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.