1. Cestovatelská přednáška skupiny „Gorole“

Kdy: pátek 27. ledna, 18.00 hodin
Kde: Cieszyn

Městská knihovna v Cieszyně vás zve na přednášku Goroli s názvem „Magická Arménie – země sopek a klášterů“. Nejnovější multimediální show Gorolů nás zavede do rajské zahrady Zakavkazska, jedinečné kombinace nádherné přírody a velkolepých památek. Účastníky čekají mistrovské fotografie a videa, podmanivé scenérie z ptačí perspektivy a autentická hudba.

2. Brenna Szkubaczki s kapelou „Kotarzanie“

Kdy: pátek 27. ledna v 17.00 hodin
Kde: Brenna

Pro milovníky tradic máme na páteční odpoledne zajímavou nabídku: zveme vás na tradiční draní peří za doprovodu horalské hudby a regionálních jídel. Szkubaczki jsou příležitostí k výrobě peřin a polštářů, ale také k setkání a zábavnému večeru. Akci v Domě Zielin Przytulia pořádá Rodinný soubor písní a tanců Kotarzanie. Kroje jsou vítány.

3. Po stopách psa

Kdy: pátek 27. ledna v 17.00 hodin
Kde: Cieszyn

Poslední pátek v měsíci zve Książnica Cieszyńska jako obvykle na přednášku v rámci cyklu „Cymelia a kuriozity ze sbírek Książnicy Cieszyńskiej“. Tentokrát bude tématem pes, který je považován za nejlepšího přítele člověka. Přednášející: Aleksandra Golik-Prus.

4. Karneval a plesy

Kdy: pátek 27. ledna, sobota 28. ledna
Kde: Český Těšín, Horní Suchá, Chotěbuz, Mosty u Jablunkova atd.

Nejeden spolek PZKO zve tento víkend na ples. V pátek se v Kulturním centru Střelnice uskuteční Reprezentační slezský ples, který je stěžejní akcí PZKO z Mistřovic. Pořadatelé se postarají o bohatý a pestrý hudební a taneční program a mnoho atrakcí. V pátek se budou bavit také hosté na plesu v Horní Suché. Ples se bude konat v Dělnickém domě a k tanci bude hrát orchestr iBand. V sobotu se plesy budou konat například v Chotěbuzi (místní Poláci zvou na ples s tématem „žijme zdravě – lidově“) a také v Mostech u Jablunkova, kde se uskuteční Mládežnický lidový ples, na kterém vystoupí gorolské kapely Bezmiana a Góreczka, cimbálovka Odera a skupina Tygiel.

5. Koncert koled a pastorel

Kdy: sobota 28. ledna, 17.00
Kde: Ustroń

V evangelicko-augsburském kostele sv. Jakuba Staršího v Ustroni se uskuteční koncert koled a pastorel. Vystoupí regionální soubor „Równica“.

6. Koncert „Rockowo & Symfonicznie”

Kdy: sobota 28. ledna, 18.00
Kde: Cieszyn

Zveme vás do Divadla A. Mickiewicze na mimořádný koncert, během kterého se přeneseme do rockově-symfonických tónů The Doors, Jimiho Hendrixe, Janis Joplin, Nirvany a Amy Winehouse. Program koncertu tvoří 21 písní v úpravě Jeana-Clauda Hauptmanna pro symfonický orchestr. Účinkuje padesátičlenný symfonický orchestr Artis pod vedením Jeana-Clauda Hauptmanna a zpěváci.

7. Premiéra České scény

Kdy: sobota 28. ledna, 17.30 hod.
Kde: Český Těšín

Česká scéna Těšínského divadla vás zve na premiéru nové hry. Diváci uvidí interaktivní komedii Splašené nůžky, ve které budou mít vliv na průběh událostí. Hra německého dramatika Paula Pörtnera se odehrává v kadeřnickém salonu, kde dojde k vraždě.

8. koncert pěveckého sboru Trallala a skupiny Lipka

Kdy: neděle 29. ledna, 18.30 hod.
Kde: Český Těšín

V katolickém kostele na Masarykově třídě v Českém Těšíně vystoupí společně dětský sbor Trallala pod vedením Beaty Brzóska a kapela Lipka. Zazpívají a zahrají vánoční koledy a písně.

9. Finále Velkého orchestru vánoční charity

Kdy: neděle 29. ledna, 12.00-20.00 hod.
Kde: Cieszyn

Neděle v Cieszyně bude patřit dobrovolníkům a účastníkům Velkého orchestru vánoční charity. Finále WOŚP bude mít jako obvykle podobu jednodenní veřejné sbírky s řadou koncertů a akcí. Celý program najdete na webu cieszyn.pl.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.