ČESKÁ REPUBLIKA / Horkým tématem posledních dnů je v České republice nedostatek léků proti horečce pro děti. Problém je závažný mimo jiné proto, že začala chřipková sezóna. Lékárníci se snaží zákazníkům pomoci a hledají náhradu za chybějící léky.

V českých lékárnách docházejí léky obsahující paracetamol a ibuprofen. Jedná se o analgetické a antipyretické sirupy pro děti, jako jsou Nurofen, Ibalgin, Panadol a Paralen.

Česká lékárnická komora radí, jak postupovat, když si nemůžete koupit lék

Vzhledem k situaci Česká lékárnická komora radí, jak postupovat. Vydala následující prohlášení:

  1. Pokud nemáte dítě nemocné, nepodléhejte panice.
  2. Pokud doma máte zásobu, nepodléhejte panice.
  3. Pokud máte dítě nemocné, poraďte se s lékárníkem:- dětem od 9 kg je možné podat tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu- dětem nad 20 kg je možné podat půlku tablety s obsahem paracetamolu pro dospělé, tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu, tablety s ibuprofenem o dávce 200 mg nebo horký nápoj s paracetamolem pro juniory,- dětem pod 9 kg resp. 20 kg jsou určeny sirupy a čípky pro děti, nebo individuálně připravované čípky nebo tobolky s paracetamolem či individuálně připravované čípky s ibuprofenem.
  4. Individuálně připravované léky připravují jen některé lékárny, podle toho, zda mají suroviny, pomůcky, přístroje či personální kapacity. Individuální léky mají kratší exspiraci a nemá smysl je pořizovat do zásoby, případně pro větší děti.

Státní ústav pro kontrolu léčiv slibuje obnovení dodávek

Podle původních informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv měl být například sirup Nurofen nedostatkovým zbožím až do března 2023, ale podle aktuálních informací by se měl v lékárnách objevit kolem Vánoc.

Státní ústav pro kontrolu léčiv vyjednal, že výrobce dodá do českých lékáren téměř 350 000 balení chybějících sirupů (toto množství balení obvykle vystačí na čtvrt roku a více). Léky by měly být k dispozici od příštího týdne.

Češi nakupují léky v Polsku

České ministerstvo zdravotnictví v reakci na nedostatek léků zdůrazňuje, že se jedná o celosvětový problém. Problémy hlásí také Francie, Slovensko, ale i USA.

Tato situace vedla k tomu, že Češi jezdí pro léky do Polska.

„Češi k nám pro sirup Nurofen jezdí velmi často. U nás jsou léky s ibuprofenem stále dostupné i pod jinými názvy. Sirupy s paracetamolem jsou běžně k dostání,“ uvedl zaměstnanec lékárny v Cieszyně na ulici Bolesława Limanowského.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.