ČESKÝ TĚŠÍN, CIESZYN / V pondělí večer na mostě Přátelství předali harceři z Hufca Ziemi Cieszyńskiej Związku Harcerstwa Polskiego Betlémské světlo míru harceřům z Polského svazu harcerstva v České republice.

„Této akce jsme se zúčastnili poprvé. Rozhodli jsme se tak učinit na sjezdu. Na oslavě 50. výročí našeho oddílu byla přítomna vedoucí z polského harcerského oddílu, která nás později kontaktovala a zeptala se nás, zda bychom se nechtěli akce zúčastnit. Souhlasili jsme a dnes dostáváme světlo, které v pátek na našem shromáždění předáme dalším družinám ze Zaolší,“ řekla Asia Mitura z HDW Opty.

Jak Betlémské světlo dorazilo do Cieszyna

Betlémské světlo, symbol míru, putuje každoročně v předvánočním čase po celém světě. Dívka nebo chlapec, které vybral rakouský rozhlas a televize ORF, vyzvedávají Světlo z betlémského jeskyně. Světlo je pak ve speciální krabici přepraveno do Vídně prostřednictvím společnosti Austrian Airlines.

Třetí adventní neděli se ve Vídni koná ekumenická slavnost, při níž je plamen předán obyvatelům města a zástupcům skautských organizací z mnoha evropských zemí. Svaz polských harceřů dostává Světlo od slovenských skautů. Letos si světlo předali v Popradu.

Poté se na polské straně konala mše svatá v kapli ve středisku Polana Głodówka, po níž harceře a harcerky z celého Polska rozvezli Světlo do svých regionů.

Betlémské světlo se dostává k milionům lidí

Betlémské světlo a jeho poselství se tak dostává k milionům lidí, aby jim o Vánocích v jejich domovech připomnělo narození Ježíše Krista – mír, lásku, víru, naději a přátelství.

Více informací o cestě a vzniku tradice šíření Betlémského světla se dozvíte zde.

Místa, odkud si můžete odnést Betlémské světlo míru

Betlémské světlo míru bude předáno dál 23. prosince. Do té doby na něj bude dohlížet rodina Miturů. Z těchto míst si bude možné světlo odnést domů:

  • Český Těšín – od 15:30 do 18:00, nad Těšínskou přehradou na Rybářské ulici (navíc bude připravena vánoční číše čaje).
  • Třinec – od 17:00 do 18:00 hodin, před budovou školy na ulici Nádražní (navíc bude táborák, zpívání koled, pečení cukroví).
  • Jablunkov – od 11 do 13 hodin v aule Polské základní školy Henryka Sienkiewicze.
  • Bystřice – od 11 do 16 hodin, vedle víceúčelového domu (navíc bude k dispozici čaj a cukroví).
  • Karviná – od 17.30 do 19.00 hodin na Masarykově náměstí v Karviné-Fryštátě.
  • Horní Suchá – od 16:00 do 17:00 hodin, vedle „Červené školy“
  • Těrlicko – od 15:00 do 16:00, na náměstí.
  • Havířov – od 16:00 do 17:00 hodin, na náměstí naproti Elánu

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.