WISŁA / Začaly zimní sportovní závody sdružení „Wspólnota Polska“ – Polonijny Festiwal Nordic Walking a II Międzynarodowe Polonijne Mistrzostwa w Narciarstwie Biegowym.

Početné mezinárodní zastoupení Poláků ze zahraničí, kteří se sjeli do zasněžené mrazivé Wisly, se zúčastnilo briefingu, na kterém byli závodníci seznámeni s pravidly, harmonogramem a atrakcemi, které závody provázejí.

Záštitu nad soutěžemi převzal Polský olympijský výbor, který je partnerem sdružení „Wspólnota Polska“ ve všech sportovních aktivitách.

Dnes začíná soutěž v nordic walkingu

Dnes startuje první závod – nordic walking z náměstí Bogumiła Hoffa, tedy reprezentativního centra Wisly, malebnými uličkami mezi obrovskými závějemi sněhu, o který tu není nouze.

Nordic walking je forma rekreace spočívající v chůzi se speciálními holemi. Byl vynalezen ve Finsku ve 20. letech 20. století jako celoroční trénink pro běžce na lyžích. Říkalo se mu Sauvakävely, což znamená „chůze s holemi“. Až do publikace Marko Kantaneva z roku 1997 však zůstával formálně nepopsaný.

V porovnání s běžnou chůzí se při nordic walking působí na hole silou z obou stran. Proto lidé, kteří ho cvičí, zapojují více svalových skupin, i když méně intenzivně. Svaly (včetně hrudníku, tricepsů, bicepsů, ramen a břicha) jsou také stimulovány jinak než při běžné chůzi.

Náročné trasy

Běh se uskuteční na běžeckých tratích na Kubalonce – v současnosti druhém největším středisku běžeckého lyžování v Polsku po slavných Jakuszycích.

Stezky jsou vedeny lesy východně od samotného sedla průsmyku. Stoupají na jižní a západní svahy 830 metrů vysokého kopce, kterému se také říká Kubalonka. Jejich uspořádání vytváří skutečný labyrint.

Délky jednotlivých navrhovaných variant jsou 300 m; 750 m; 1400 m; 2,5 km; 5 km. Tratě jsou většinou náročné, protože jsou vedeny tak, aby lyžaři museli zvládnout jak prudká stoupání, tak sjezdy s častými zatáčkami.

Wisła – kouzelné místo

Sněhové srážky jsou ve Wisle a jejím okolí obvykle vydatnější než v mnoha jiných oblastech Slezských Beskyd a sněhová pokrývka se zde udrží déle.

Wisla je jedno z nejkrásnějších měst Slezského vojvodství, které se nachází v okrese Těšín, přímo na hranicích s Českou republikou a v blízkosti Slovenska.

Pobyt zde nabízí mnoho příležitostí k relaxaci. Stačí opustit městskou promenádu a rušné centrum Wisly a vydat se do jednoho z mnoha údolí, kde najdete klid a pohodu. Kdo se toulá po stezkách a umí se pozorně dívat, najde ve Wisle jedinečná a půvabná místa.

(PAI)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.