VENDRYNĚ / 26. listopadu 2022 se ve vendryňské „Čítárně“ sešli členové Polského turisticko-sportovního spolku „Beskid Śląski“ v České republice, aby společně zhodnotili roční turistickou sezónu. Letošní setkání bylo mimořádně slavnostní. Bylo spojeno se zakončením jubilejního roku PTTS. Sešlo se téměř sto lidí.

Výlety pořádané PTTS jsou určeny všem, včetně zájemců z jiných organizací

V uplynulém roce zorganizovali aktivisté PTTS 80 výletů, procházek a zájezdů. Jednalo se o 25 úterních výletů, 19 pěších sobotních výletů, 7 autobusových výletů (včetně čtyřdenního jubilejního výletu a týdenního výletu do Nízkých Beskyd), 10 poznávacích výletů a 14 procházek pro ty, kteří chtějí chodit s „Beskydem“, ale jejich věk a zdravotní stav jim již nedovoluje absolvovat několikakilometrovou horskou trasu.

Nejaktivnějším turistou byla letos Aniela Macura. Rekordmanka „si připsala“ 55 výšlapů a procházek. V roce 2022 připravilo a vedlo výlety 25 vedoucích.

Je třeba zdůraznit, že tyto akce jsou určeny všem, včetně nečlenů. Zejména ty výlety, které se konají veřejnou dopravou. V takových případech není ani nutné se předem registrovat. Stačí se dostavit ve stanovený čas na určené místo. A kalendář akcí najdete nejen na webových stránkách organizace, ale také v kalendáři na našem webu.

Shrnutí oslav 100. výročí založení společnosti

Sté výročí založení spolku bylo v právě končícím roce opakovaně zdůrazňováno na akcích a setkáních turistů, cyklistů a sportovců:

  • 2021 vyšla jubilejní publikace (druhý díl),
  • Listopad 2021 – na Javorovém byl postaven památník ke 100. výročí,
  • Březen – slavnostní galavečer v Těšínském divadle, na kterém PTTS obdržel celou řadu ocenění a byli vyznamenáni aktivisté spolku. Akci doprovázela výstava připravená Dokumentačním střediskem Kongresu Poláků v České republice,
  • Duben – na členské schůzi byl shrnut průběh udělování odznaků 100na100. V Cieszynu se konala diskuse o činnosti a významu spolku,
  • Květen – u obelisku na Javorovém byla zahájena turistická akce „Přes kopce“, členové se vydali na jubilejní výlet k východním hranicím Polska,
  • Červen – slavnostní táborák v Hrádku,
  • Srpen – Rajd o Kyrpce Macieja u příležitosti 100. výročí Maciejova narození a 100. výročí založení spolku,
  • Září – První dětský závod v Bystřici,
  • Listopad – nominace na cenu TAKOVÍ JSME.

Přednáška o ovcích

Po schůzi následovala přednáška pozvaného hosta. Michal Milerski měl zajímavou a odbornou přednášku o ovcích a pastýřství. Další zajímavostí byla prezentace pastýřských nástrojů.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.