ČESKÝ TĚŠÍN / Začal školní rok a s ním i různé mimoškolní aktivity a zájmové kroužky. Jedním z nich je dětský soubor HV PZKO Rytmika pod vedením Renaty Milerské.

Jsou děti, které navštěvují váš kroužek, později přijímány do souboru písní a tanců Olza?

Raději bych řekla, že do každého souboru. Zvláště proto, že na hodiny Rytmiky nechodí jen děti z Těšína. Budu velmi ráda, když děti, které se u mě naučí základy, je později využijí v jakémkoli jiném souboru pro mládež. A čím více mých absolventů bude tančit v dospělém souboru, tím lépe. Nemusí to být nutně „Olza“, ale samozřejmě jsem ráda, když se děti z Rytmiky připojí k „Olze“.

A co se děti naučí?

Na zkouškách tančíme tance z našeho regionu nebo z jiných regionů, zejména polské. Učíme se také základy klasického a společenského tance. Provádíme různá cvičení, která formují naše držení těla. Tanec obecně je jedním z nejlepších druhů pohybu, protože vás učí pohybovat se koordinovaně, plynule a hezky. A vlastně každý pěkný pohyb je také zdravý pohyb. Myslím si, že tanec je jedním z nejlepších způsobů, jak pomoci dětem s jejich celkovým fyzickým vývojem, udržet jejich tělo rovné nebo posílit jejich svaly.

Takže tyto kurzy nejsou určeny jen pro děti, které mají naději na budoucnost tanečníka v souboru, ale pro všechny děti, které svou budoucnost nespojují s tancem?

Rozhodně. Myslím, že naše kurzy jsou určitě užitečné pro všechny děti. Nejde o soutěžní sport ani o zdokonalování techniky pouze v jedné oblasti. Je to všeobecná rozvojová aktivita, která dětem v dnešní době nejvíce chybí.

Hodně se mluví o tom, že současné děti nemají dostatek pohybu. Zatímco v Rytmice jsou kurzy určeny už pro děti předškolního věku?

Ano. V nejmladší věkové skupině jsou čtyřleté a pětileté děti. V nejstarší skupině jsou patnáctiletí.

Tedy od mateřské školy až do konce základní školy. A jak často se hodiny konají?

Pro mladší děti dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek. V šestnáct hodin začíná nejmladší skupina. A každých padesát minut začíná výuka další, starší věkové skupiny. Dvě nejstarší skupiny mají dvojí výuku – jedna v pondělí a druhá ve čtvrtek. Starší žáci se mohou déle soustředit a takové dvojité hodiny jsou efektivnější.

Je začátek října. Už jste ukončili nábor pro tento školní rok?

Ne, stále se k nám můžete připojit. Zkoušky se konají v sále PZKO na ulici Božka v Českém Těšíně. Přidejte se k nám!

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.