MOSTY ŠANCE / Ve středu 28. září se konala pravděpodobně poslední komentovaná návštěva mosteckého opevnění v této sezóně. Skupina nadšených turistů se od průvodce dozvěděla mnoho zajímavostí o historii mosteckého opevnění.

Procházky s průvodcem v letní sezóně pořádá GOTIC – Gorolské turistické informační centrum. Procházku vedl Petr Kolčárek, zaměstnanec této instituce.

Na obranu Jablunkovského průsmyku bylo vybudováno více opevnění

Na začátku nám průvodce vysvětlil, že opevnění Velké Šance není zdaleka jediné v této oblasti. Další se nacházejí na území dnešního Slovenska, ve Svrčinovci, ale i kousek nad Trojmezí, na Herčavě nebo v Bukovci, Černém a Koniakowě.

Tato opevnění byla vybudována na obranu Jablunkovského průsmyku. „Od 16. do 19. století se v oblasti nacházelo až 21 těchto opevnění. V době, kdy byla opevnění budována, se očekávalo ohrožení ze strany Uher. Nešlo však o hrozbu ze strany Maďarů, ale o to, že by válečná vřava mohla přijít do naší oblasti přes Maďarsko,“ vysvětlil průvodce.

Vycházku vedl Petr Kolčárek

Prohlídka začala v budově návštěvnického centra, kde byla předvedena vizualizace toho, jak Velké šance vypadaly v průběhu dalších tří set let. Poté se skupina vydala do terénu, aby obešla opevnění ve tvaru hvězdy. Kolčárek mimo jiné vysvětlil, proč měla tvrz právě tento tvar. Střelcům to mělo usnadnit obranu. Byli rozmístěni v rozích hvězdicovité stavby a viděli, jak se útočníci blíží k pevnosti.

Kdo byli ti vybranci?

Průvodce mimo jiné také vysvětlil, kdo jsou vybranci. „Kněžna Alžběta Lukrécie Těšínská nařídila, že každý šestý muž má být vybrán do služby na hradbách. Proto se jim říká vybranci,“ vysvětlil průvodce.

Výhodou povolání do služby místních obyvatel bylo bezpochyby to, že znali okolí. Na druhou stranu jejich nevýhoda byla… stejná. Když se nějaké nezákonné činnosti dopouštěl švagr nebo soused, přimhouřili nad tím oči.

Průvodce také poznamenal, že ačkoli se někteří místní obyvatelé vojenské službě vyhýbali, jiní ji měli docela rádi. Zvláště když se nic nedělo, nebylo třeba bojovat a jako člen posádky dostávali plat i jídlo.

Nadčasové místo pro toalety

Nechyběly ani dotazy na průvodce. Jedna z účastnic položila otázku, která se zdála být příliš přízemní. Konkrétně ji zajímalo, kde se v historickém opevnění nacházejí toalety. Přestože se skupina rozesmála, průvodce odpověděl na otázku velmi věcně a ukázal na konkrétní místo v opevnění.

A podělil se s posluchači o zajímavou skutečnost. Konkrétně se zmínil o tom, že na velkou akci Szańce ŠanceFest byly objednány mobilní toalety typu toi toi. Společnost je přivezla před akcí a sama je umístila. „Teprve když je po akci odvezli, zjistili jsme, že toalety umístili přesně na stejné místo, kde, jak zjistili archeologové, byly historicky latríny na opevnění…,“ vzpomíná průvodce.

Na konci prohlídky si zájemci mohli vyrazit vlastní minci

Procházka s průvodcem skončila opět v budově návštěvnického centra. Zájemci si mohli vyrazit vlastní minci – repliku krejcaru Alžběty Lukrécie z roku 1648 s podobiznou císaře Ferdinanda II. a hornoslezskou orlicí.

Na konci prohlídky si zájemci mohli vyrazit vlastní repliku mince z roku 1648.

Šance je možné navštívit individuálně po celý rok a vstup je zdarma

Přestože sezóna prohlídek opevnění s průvodcem, které jsou možné za malý poplatek 30 korun, již skončila, je možné do opevnění vstoupit celoročně. Historickým opevněním vede turistická stezka a vstup je zdarma.

Organizované skupiny si mohou objednat prohlídky s průvodcem i mimo sezónu. Muzeum provozuje GOTIC – Gorolské turistické informační centrum. Tam si můžete objednat prohlídku opevnění s průvodcem. Je také možné objednat si polsky mluvícího průvodce, na kterého je však nutné se předem objednat.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.