NÁVSÍ / První říjnový den oslavila Místní skupina PZKO v Návsí 75. výročí svého založení. Na oslavu tohoto dne připravili program Ženský pěvecký sbor Melodia, dětský sbor Melodyjka, žáci polské základní školy v Návsí a herci – členové spolku, kteří předvedli divadelní etudu.

Jako první se v programu představily školní děti, které si připravily krátkou scénku, v niž představily povinnosti předsedy před valnou hromadou a jeho rodinné vztahy. Jejich vystoupení pobavilo početné publikum.

Poté vystoupily děti z komorního souboru Melodyjka a zazpívaly několik regionálních písní. Melodyjku tvoří děti ve věku od 6 do 14 let a soubor pracuje pod záštitou ženského sboru Melodia a polské školy v Návsí.

Stanislaw Gawlik hovořil začátcích fungování PZKO

„Pocházím z Karviné, takže vám nebudu vyprávět, jaké byly začátky místní skupiny v Návsí. Ale můžu vám vyprávět dějiny PZKO v Karviné a ukážu vám také několik fotografií, abyste viděli, jak to všechno vypadalo,“ řekl Stanislav Gawlik. Pro návštěvníky si připravil prezentaci, která zahrnovala informace o sdružení Stowarzyszenie Katolicko-Robotnicze „Praca” v Karviné a historii Mužského pěveckého sboru Hejnał-Echo.

V programu nemohl chybět ženský sbor Melodia, který vznikl krátce po založení Místní skupiny PZKO v Návsí, přesněji v roce 1955. Od té doby pokračuje v tradici polského zpěvu v Zaolší.

Pro hosty bylo připraveno překvapení

„Fascinuje mě název našeho Domu PZKO, který nese jméno Jury z pod Grónia, což byl největší herec ze Zaolší. Byl to on, kdo založil divadlo, Gorolski Święto. Proto jsem před několika týdny rychle sehnal scénáristu, režiséry a herce a podařilo se nám vytvořit takovou krátkou scénku,“ řekl Jan Heczko, předseda spolku.

Scénka souvisela s tématem posledních týdnů, totiž s volbami. Hlavními herci byli Władysław Czepiec v roli politika a Roman Rusz, který ztvárnil roli dělníka.

Zápis do Zlaté knihy zásluh Polského kulturně-osvětového svazu (PZKO).

U příležitosti 75. výročí vybrala Místní skupina PZKO nejzasloužilejší osoby a ocenila je zápisem do Zlaté knihy zásluh PZKO. Stanisław Lisztwan a Marian Waszut byli oceněni za dlouholetou práci pro Dům a Místní skupinu PZKO.

„Jsem přesvědčena, že mnozí z vás by si zasloužili být zapsáni do této knihy,“ řekla Helena Legowicz, předsedkyně Hlavního výboru PZKO.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.