ČESKÝ TĚŠÍN / Zástupci Akademické sekce „Jednota“ navštívili studenty čtvrtých tříd Gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně. Cílem setkání s budoucími vysokoškoláky bylo představit jim Akademickou sekci „Jednota“ PZKO, vysvětlit, čím se zabývá a co jim příslušnost k této organizaci může dát.

V úvodu předseda SAJ Stanislaw Franek seznámil přítomné s tím, co je Akademická sekce „Jednota“. Vysvětlil, že jde o studentskou organizaci, která sdružuje studenty ze Zaolší, kteří studují v různých akademických městech v České republice a Polsku.

SAJ působí v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě a Krakově. Po obecné přednášce o SAJ se budoucí studenti rozdělili do skupin podle měst, ve kterých hodlají studovat. To byl čas položit zástupcům SAJ z těchto konkrétních měst konkrétní otázky.

Budoucí studenti se ptali především na technické záležitosti

Budoucí studenti se ptali především na technické záležitosti. Zajímalo je například, zda je v daném městě, kde plánují studovat, lepší bydlet na koleji nebo si pronajmout byt. Nebo jak cenově dostupné jsou tyto možnosti.

Ptali se také, jaká je dopravní situace, zda se jim vyplatí cestovat každý týden z příslušné univerzity do rodného města, nebo ne, protože spoje jsou drahé nebo nepohodlné.

„Budoucí studenti, kteří vědí, jaký obor chtějí studovat, se často ptají, do kterého akademického města je lepší jít studovat konkrétní obor. Jsou i tací, kteří vědí, ve kterém městě by chtěli studovat, ale nevědí, jaký obor,“ shrnuje Stanislaw Franek svá setkání se studenty čtvrtých ročníků.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.