ČESKÝ TĚŠÍN / V neděli 9. října odpoledne se hlediště Těšínského divadla v Českém Těšíně zaplnilo do posledního místa. Polská scéna opět uvedla „Akademii pana Kaňky“ v režii Katarzyny Deszcz. Tentokrát děti na představení pozval Hlavní výbor Polského kulturně-osvětového svazu. Vstup pro děti byl zdarma.

„Dnešní představení můžeme vidět díky financování z Kanceláře předsedy vlády Polska v rámci programu pomoci Polonii a Polákům v zahraničí prostřednictvím sdružení „Wspólnota Polska“. Doufám, že se dnešní představení bude líbit dětem i dospělým. Přeji vám, aby vás dnešní představení inspirovalo k co nejčastější návštěvě našeho divadla,“ řekla Helena Legowicz, předsedkyně HV Polského kulturně-osvětového svazu.

V Akademii se dějí mimořádné věci….

„Akademie pana Kaňky“ od Jana Brzechwy vyšla jako kniha pro mládež v roce 1946. Příběh zpopularizovala stejnojmenná filmová adaptace z roku 1983 v režii Krzysztofa Gradowského. Premiéra inscenace „Akademie pana Kaňky“ z Cieszyna v režii Katarzyny Deszcz se konala 5. října 2019. Hlavní roli ztvárnil Grzegorz Widera.

„Akademie pana Kaňky“ vypráví příběh dospívajícího neposedného Adasia Niezgódky a jeho přátel, kteří jsou umístěni do stejnojmenné akademie. Stará se o ně pan Ambrož Kaňka a Mateusz, učený špaček, který – jak se později ukáže – vlastně vůbec není pták. Na Akademii se dějí neobyčejné věci a postavy zažívají někdy legrační a někdy mrazivá dobrodružství.

Někdy musí nápověda do pece

Po představení mohly děti vystoupit na jeviště a vyfotit se s postavami z „Akademie pana Kaňky“.

Další atrakcí dne byla možnost prohlédnout si zákoutí Těšínského divadla. Před a po představení Małgorzata Bryl-Sikorska, zaměstnankyně Těšínského divadla v Českém Těšíně, provedla děti a jejich rodiče po budově. Diváci si prohlédli mimo jiné jeviště, zákulisí, kulisárnu, kostýmy a modely kulis.

Děti a rodiče mohli nahlédnout do divadelního zákulisí, a to doslova i obrazně – postavit se na jeviště, zavřít oponu, vyzkoušet si paruku nebo se dozvědět více o práci lidí, které při návštěvě představení v divadle nevidíme.¨¨

Práce nápovědy je velmi náročná. Jednou se stalo, že jeden z herců musel tři dny před premiérou nahradit kolegu. A protože hrál uprostřed jeviště, nemohl počítat s pomocí nápovědy, která obvykle stojí po straně jeviště. A tak nápověda vlezla do pece – části kulis – a odtud v podřepu dvě hodiny napovídala herci další fragmenty jeho role,“ řekla Małgorzata Bryl-Sikorska.

„Tato krev se při bodnutí herce rozvádí pomocí speciálních houbiček“

U stánku s kostýmy se průvodkyně věnovala problematice líčení. Zvlástnímu zájmu, zejmnéna u dětí, se těšila mělá krev.

„Umělá krev se používá mimo jiné ve scénách vražd. Když je herec bodnut, je tato krev rozváděna pomocí speciálních houbiček, které jsou umístěny pod hercovým oblečením. Herec bodne druhého herce falešným mečem, přitlačí na houbu a v tu chvíli začne skrz oblečení prosakovat krev. My, diváci, si myslíme, že herec krvácí, ale je to iluze. Hercům se nic nestane,“ vysvětlila průvodkyně.

Na závěr prohlídky si děti a jejich rodiče prohlédli scénografické studio, kde se hromadily nejrůznější makety, figuríny, stoly a skříně. „Zde se umělecké vize střetávají s bezpečnostními a hygienickými předpisy. Zde se vytváří scénografie, kde je bezpečnost herce na prvním místě,“ uzavřela Małgorzata Bryl-Sikorska.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.