VARŠAVA, PRAHA / Ministr zahraničí Zbigniew Rau včera předal nominaci na post velvyslance Mateuszovi Gniazdowskému.

Jak uvedlo Ministerstvo zahraničních věcí Polska na Twitteru, novým mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Polské republiky v České republice se stane Mateusz Gniazdowski.

Podmínkou nástupu do funkce je předložení pověřovacích listin prezidentu České republiky.

Ministr také ocenil budoucího velvyslance odznakem Bene Merito, který se uděluje za upevňování postavení Polska na mezinárodní scéně.

Jmenování Mateusze Gniazdowského velvyslancem kladně posoudil na začátku srpna zahraniční výbor polského Sejmu.

Mateusz Gniazdowski

Mateusz Gniazdowski je zástupcem ředitele Centra východních studií Marka Karpa. Studoval na Institutu politických věd Varšavské univerzity a poté absolvoval doktorské studium na Institutu politických věd Slovenské akademie věd. Na Univerzitě Komenského v Bratislavě obhájil doktorskou práci ve slovenštině na téma autonomie Slovenska v polské politice v letech 1936-1939. Absolvoval několik akademických stáží na českých a slovenských univerzitách. Dobře mluví česky a slovensky.

Mateusz Gniazdowski se specializuje na středoevropskou problematiku. V letech 2004-2010 pracoval v Polském institutu mezinárodních vztahů – mimo jiné jako zástupce vedoucího kanceláře pro výzkum a analýzu. Posledních devět let byl předsedou Programové rady Polsko-českého fóra při ministru zahraničních věcí.

Je členem redakční rady časopisu The Polish Diplomatic Review. Od roku 2015 je členem Polsko-slovenské humanitní komise zřízené ministerstvy vědy obou zemí.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.