ČESKÝ TĚŠÍN / Ve středu 14. září se sešli předsedové Místních skupin PZKO na Konventu předsedů. V sále PZKO se sešlo 36 účastníků, kteří diskutovali o nejbližších plánech sdružení.

Bude změněn středeční termín zasedání Konventu předsedů?

Středeční zasedání bylo třetím letošním zasedáním Konventu. Jedním z bodů programu byla diskuse o možné změně termínů zasedání v budoucnu.

Důvodem jsou signály adresované předsedkyni HV PZKO Heleně Legowicz, že některým předsedům místních spolků středeční zasedání nevyhovují, protože ve středu se konají také zasedání obecních zastupitelstev, jejichž členy jsou někteří předsedové.

Bylo nařízeno hlasování. Pouze tři lidé byli proti zachování středečního termínu. Sekretářka HV Barbara Labojová však poznamenala, že ti, kterým se středeční termín nelíbil, chybí. Předsedkyně proto rozhodla, že předsedům zašle e-mailem dotazníky k této otázce.

Jubilejní koncert k 75. výročí PZKO se uskuteční 15. října v Domě kultury „Trisia“ v Třinci

Hodně času bylo věnováno projednávání organizačních otázek spojených s Jubilejním koncertem u příležitosti 75. výročí PZKO. Uskuteční se 15. října v Kulturním domě „Trisia“ v Třinci.

Helena Legowicz vysvětlila pravidla pro přidělování vstupenek na jubilejní koncert. Na každých 25 členů místní skupiny bude přidělena jedna vstupenka. „Pro místní skupiny s 25 a méně členy jsme se rozhodli dát dvě vstupenky,“ vysvětlila.

Vstupné činí 50 korun. Hvězdou večera bude „Grupa Mozarta“.

Zápisy do Zlaté knihy zásluh PZKO ve třech termínech

Legowicz také informovala, že bylo rozhodnuto, že zápisy do Zlaté knihy zásluh PZKO se během jubilejního koncertu neuskuteční. Je to proto, že kandidátů na vyznamenání je tolik, že samotný ceremoniál by trval několik hodin.

Oslavy vyznamenání se budou konat ve třech termínech: 19. října v Třinci (v obřadní síni na radnici), 20. října v Českém Těšíně (v kavárně Avion nebo v sále radnice) a 21. října v Karviné (v literární kavárně Regionální knihovny).

Předsedkyně rovněž oznámila, že ačkoli hlavní výbor rozdělil vyznamenané osoby podle regionů, můžou si změnit datum a místo. „Pokud by si některá skupina přála, aby se zapsání uskutečnilo během oslav v dané organizaci, je to možné. Pak bude nutné domluvit termín, vyzvednout Zlatou knihu a odevzdat ji hned následující den,“ informovala předsedkyně.

Festival PZKO se uskuteční 20. května v Českém Těšíně v parku Sikory

„Zatím nemáme vybranou hvězdu večera, ale oslovíme všechny spolky ohledně programu. Myslím, že by se na takové akci měly představit kapely a umělecké soubory ze všech skupin PZKO, od Bohumína až po Mosty u Jablunkova,“ zdůraznila Legowicz.

Předsedkyně také oznámila, že jednotlivé místní skupiny se budou muset vyjádřit, zda se chtějí podílet na přípravě gastronomického zázemí. Přitom poznamenala, že si je vědoma toho, že na jedné straně je to příležitost, jak vydělat peníze pro svou místní skupinu, ale na druhé straně zajištění stánku s občerstvením znamená, že lidé, kteří ho obsluhují, se místo programu celý den jen dívají na lidi, kteří stojí ve frontě na jídlo a pití.

Pracujete s dětmi?

Legowicz také informovala, že osoby pracující s dětmi mohou požádat svého zaměstnavatele o dalších pět dní dovolené. Jedná se o placenou dovolenou, kterou vyplácí česká správa sociálního zabezpečení.

„Úřad však vyžaduje potvrzení od organizátora těchto aktivit, že osoba, která o takové volno žádá, aktivity skutečně vykonává. Toto potvrzení může vydat pouze organizace, která v rámci své činnosti poskytuje služby pro děti. Pokud se tedy v dané Místní skupině PZKO pracuje s dětmi, je vhodné zajistit, aby to bylo řádně zaznamenáno v soudním rejstříku,“ informovala předsedkyně.

Volební kampaň

Hostem Konventu byl Stanisław Folwarczny. V nadcházejících volbách se bude ucházet o senátorské křeslo. Vyzval posluchače, aby šli volit, a zdůraznil, že pokud se dostane do Senátu, bude zastupovat polskou menšinu a region.

Mladí lidé budou tuto neděli diskutovat o záležitostech PZKO

Gabriel Kopeć, člen HV PZKO, přiblížil záležitosti související s nadcházejícím Kongresem mládeže PZKO. Setkání se uskuteční tuto neděli 18. září ve 13:30 v kavárně „Kamerlik“ v Českém Těšíně na ulici Střelniční.

Kopeć uvedl, že se plánuje „brainstorming“ o aktivitách, integraci, způsobu a formách pořádání akcí pro mladé lidi v Zaolší.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.