CIESZYN / Zvědaví návštěvníci, kteří přecházejí přes Most přátelství a nahlížejí do mezer v plotě kolem staveniště na místě zbourané celnice, nedávno spatřili odkrytou kamennou klenbu tunelu. Zjistili jsme, co se podařilo objevit během demoličních a stavebních prací v ulici Zamkowa 1.

Jak nás informovala mluvčí těšínského magistrátu Katarzyna Koczwara, jedná se o kanál Młynówka. Uměle vytvořený kanál, který vytéká z řeky Olzy, v této oblasti teče pod zemí. Na fotografiích je vidět klenba kanálu, kterým byla Młynówka vedena.

„Jsme po archeologickém výzkumu tohoto místa. Vše probíhá v souvislosti s projektem “ Po stopách těšínské tramvaje“ a výstavbou turistického informačního centra v tomto místě,“ vysvětluje Koczwara.

Dodává, že odkrytá klenba kanálu Młynówka nebude v budoucnu nijak zpřístupněna, protože na tomto místě bude postavena budova výše zmíněného Turistického informačního centra. Po zpracování dokumentace bude tedy odkrytá klenba kanálu zasypána.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.