TŘINEC / Tragický požár dřevěného kostela Božího Těla v Gutech 2. srpna 2017 vyvolal obrovskou vlnu solidarity mezi obyvateli regionu. Bezprostředně po požáru vyhlásilo město Třinec veřejnou sbírku na obnovu kostela. Sbírka trvala od 8. srpna 2017 do 31. července 2021. Sbírkové pokladničky k tomuto účelu byly mimo jiné vystaveny během charitativního koncertu Srdce Evropy.

Celkový výtěžek sbírky nakonec dosáhl 3 962 293,71 korun. Veškeré vybrané prostředky byly v souladu s uzavřenou smlouvou o spolupráci převedeny na bankovní účet Římskokatolické farnosti Střítež u Českého Těšína. Na základě kontroly provedené Moravskoslezským krajem bylo konstatováno, že výtěžek sbírky byl použit v souladu s jejím účelem.

Téměř čtyři roky po požáru kostela Božího Těla v Gutech nastal v neděli 6. června 2021 dlouho očekávaný den, kdy byla vysvěcena replika kostela. Věrnou repliku původní stavby, která stála v Gutech od roku 1563, vysvětil apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Martin David za účasti mnoha hostů a věřících.

Věrná replika původní budovy

Kostel Božího Těla byl přestavěn jako věrná replika původní stavby s využitím tradičních řemeslných postupů. Zvenku vypadá stejně jako kostel, který vyhořel. Interiér se však od starého kostela liší, protože původní vybavení bylo zcela zničeno.

Nový kostel v Gutech byl vybaven varhanami a čtyřmi zvony. Na stavbu kostela bylo použito 450 m³ jedlového dřeva, 150 m³ smrkového dřeva na dřevěné šindele a více než 10 m³ dubového dřeva. Kostel je nově vybaven elektrickým protipožárním systémem napojeným na centrální dispečink. Vedle se nachází také nádrž na požární vodu o objemu 24 m³.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.