ČESKÝ TĚŠÍN / První setkání Mezigenerační regionální univerzity PZKO (MUR)v novém roce se uskuteční ve středu 12. ledna v 17 hodin v klubu Dziupla. Tématem budou „Fakta a mýty československo-polské války o Těšínské Slezsko“, které představí odborník na tuto problematiku Daniel Korbel. Přednášející studuje polské i české prameny k tomuto tématu. „A snaží se být co nejobjektivnější,“ říká Ewa Sikora, vedoucí MUR.

Přestože od konce osmidenní česko-polské války o Těšínské Slezsko uplynulo již více než 100 let, stále se objevují nové dokumenty, včetně zvukových záznamů výpovědí svědků, fragmentů české filmové kroniky z bitvy u Skočova a obsazení Cieszyna atd. Spolupráce historiků z obou stran řeky Olzy umožňuje podívat se na tento krvavý konflikt z jiné perspektivy a najít nové odpovědi na staré otázky.

Daniel Korbel, je absolventem Právnické fakulty a doktorandem Fakulty humanitních studií Slezské univerzity v Katovicích. Pod vedením profesora Miłosze Skrzypka připravuje disertační práci o válce na Těšínském Slezsku v roce 1919.

Od roku 2013 publikuje články o polsko-českém pohraničním sporu v první polovině 20. století, mimo jiné v časopisech „Slezský sborník“, „Pamiętnik Cieszyński“, „Těšínsko“, „Kalendarz Cieszyński“, „Polityka“ a „Polska Zbrojna“.

Vzhledem k omezenému počtu míst žádají organizátoři o rezervaci na adrese mur.pzko@gmail.com nebo na telefonu +420 705 114 048.

(indi, tisková zpráva)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.