Letošní XX. Světová letní olympiáda Poláků ze zahraničí, kterou pořádalo Sdružení „Wspólnota Polska“ za významné podpory Polského olympijského výboru, byla výjimečná z mnoha důvodů.

Hry se měly konat před rokem, ale pandemie zmařila plány organizátorů i závodníků. Dokonce i letošní termín nebyl zcela jistý. Takto velká akce vyžaduje několikaměsíční plánování, což bylo kvůli COVID-19 nemožné.

Kvůli omezením v mnoha zemích světa nemohli na hry dorazit všichni účastníci – těch, kteří se chtěli zúčastnit, bylo třikrát více než účastníků, kteří do Pułtuska přijeli.

Za druhé, rok 2021 přinesl nečekané zpřísnění sankcí v Bělorusku. Obvykle velmi početná výprava Poláků žijících v této zemi, která se účastnila olympiády, byla zredukována na minimum, a i tak byl jejich příjezd spojen s mnoha procedurami, o kterých nemůžeme psát z důvodu jejich bezpečnosti. Bez podpory Polska a nezištného zapojení přátel by to nebylo možné. O to více potěšující je třetí místo Běloruska v medailové klasifikaci na hrách! Bravo!

Uvádíme oficiální medailovou klasifikaci:

PRVNÍ TŘI MÍSTA V MEDAILOVÉ KLASIFIKACI

  1. ČESKÁ REPUBLIKA: 51 ZLATÝCH, 65 STŘÍBRNÝCH, 53 BRONZOVÝCH – CELKEM 169
  2. LITVA: 37 ZLATÝCH, 36 STŘÍBRNÝCH, 28 BRONZOVÝCH – CELKEM 101
  3. BĚLORUSKO: 31 ZLATÝCH, 9 STŘÍBRNÝCH, 33 BRONZOVÝCH – CELKEM 73.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.