ŽIVOTICE / V sobotu 7. srpna 2021 se v Životicích konala pietní akce. Její účastníci si připomněli osud 36 nevinných mužů: 28 Poláků a 8 Čechů, obyvatel Životic a okolních obcí, kteří byli zabiti německými okupanty v neděli 6. srpna 1944.

Jednalo se o pomstu za akci partyzánů z jednotky důstojníka polské armády Józefa Kamińského, kteří o dva dny dříve zastřelili v hostinci Izydora Mokroše dva gestapáky z Cieszyna a jejich řidiče.

Pietní akce se konala u pomníku obětem tragédie. Vzpomínku jako každý rok pořádalo město Havířov, jehož částí jsou nyní Životice, ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu, Hlavním výborem Polského kulturně-osvětového svazu a Muzeem Těšínska.

Vedle památníku byla letos vystavena fotogalerie všech 36 zavražděných mužů. Obřad začal fanfárami a zvoněním zvonu v hřbitovní kapli naproti. Petr Kříbek z římskokatolické farnosti svaté Anny v Havířově a Janusz Kożusznik ze Slezské církve evangelické augsburského vyznání v Havířově-Suché společně zapálili svíčku na památku obětí tragédie a na závěr pronesli modlitbu.

Před kaplí bylo vypuštěno 36 holubic jako symbol věčné památky. Památku zavražděných přítomní uctili také minutou ticha.

Slavnostní pětní akce se zúčastnil ministr obrany České republiky Lubomír Metnar. Ve svém krátkém projevu připomněl, že kromě obyvatel českých obcí Lidice a Ležáky se obětí nacistického teroru stali také obyvatelé Životic.

Slavnosti se zúčastnila generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz, senátorka Polské republiky Halina Bieda, poslanec polského parlamentu Bolesław Piecha, poslanci Parlamentu České republiky, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanisław Folwarczny, delegace vedení okolních měst a obcí, Českého svazu bojovníků za svobodu, Polského kulturně-osvětového svazu a dalších organizací. Přítomni byli také Krzysztof Kasztura, místostarosta Cieszyna, a Andrzej Sznajder, ředitel pobočky IPN v Katovicích. Přítomni byli i čelní představitelé vedení města Havířova v čele s primátorem Josefem Bělicou.

Jolanta Bałon přečetla úryvek z knihy Svěděctví ze Životic, kterou napsal zesnulý historik Mečislav Borák. Přečetla také jména zavražděných.

Na slavnosti zazpíval smíšený pěvecký sbor „Sucha“ Místní skupiny PZKO v Horní Suché pod vedením Tadeusze Danela. Píseň „Ave Maria“ zazpíval zpěvák Władysław Czepiec z Návsí.

Slavnostní ceremoniál zakončily státní hymny, polská a česká.

V rámci akce bylo možné navštívit Muzeum životické tragédie, které bylo otevřeno od 9 hodin.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.