CIESZYN / Danuta Chlup – novinářka „Głosu“, ale také spisovatelka, autorka tří románů – byla ve středu 18. srpna hostem setkání v Domu Narodowym v Cieszyně. Setkání s autorkou bylo věnováno její nejnovější knize: „Varhaník z mrtvé vesnice“.

Během setkání autorka knihy „Varhaník z mrtvé vesnice“ a dřívějších románů: „Jizva“ a „Třetí terapie“ nemluvila o knize samotné, ale především o místech, která ji inspirovala.

Přestože postavy a místa jsou smyšlené, vše je zasazeno do nejvěrnějších historických reálií

Zdůraznila, že ačkoli postavy jejího románu i město Dwory, kde se děj odehrává, jsou fiktivní, vše je zasazeno do nejvěrnějších historických reálií. Místa a lidé jsou jakýmsi konglomerátem autentických prototypů tohoto regionu. Například prototypem autisty Mirka v románu je autistický, hudebně nadaný chlapec z Třince, který má však v dnešní době mnohem více příležitostí.

Autorka vyprávěla o vesnicích, školách a kostelích zničených těžbou uhlí. Těch skutečných, které se staly předlohami těch románových. Nebylo to poprvé, co Danuta Chlupová při práci na knize sáhla po vědeckých studiích, aby vytvořila tento historicky spolehlivý kontext. Román se odehrává v době vlády komunistického režimu a osudy postav, ačkoli jsou smyšlené, dokonale ilustrují tehdejší realitu. Jsou tedy jakousi lekcí dějepisu.

Otevřený konec

Konec románu je otevřený. – Neexistuje žádné jednoznačné zakončení. Neexistuje žádný „šťastný konec“ nebo tragický konec. Zakončení je trochu otevřeno. Mám totiž ráda, když knihy končí tak, že dávají naději, že všechno bude v pořádku, že se problémy vyřeší, že se hrdina zvedne z nějaké jámy, ve které se ocitl, ale zároveň si musíte uvědomit, že v životě se věci dějí jinak. A někdy, i když něco skončí šťastně, se objeví nové problémy, nové překážky, které je třeba překonat. A proto jsem román ukončila tak, aby si každý mohl sám domyslet, zda budou postavy šťastné – vysvětlila autorka.

Setkání uspořádalo Kulturní centrum „Dom Narodowy“ v Cieszyně a Koło nr 2 organizace Macierz Ziemia Cieszyńska.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego