1. Divadelní festival nad řekou

Kdy: pátek 20. srpna – sobota 28. srpna
Kde: Cieszyn, Český Těšín

1.ročník open air divadelního festivalu pod širým nebem odstartuje v pátek  hudebně-divadelní představení Veselka po našymu, kterého se budou účastnit herci Těšínského divadla, Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. J. Marcinkowej a Kapela pana Janka. Další představení v rámci festivalu proběhnou v parku A. Sikory.

2. Pozorováni oblohy

Kdy: pátek 20. srpna, 21.30
Kde: Hrádek, louka pod Suszynkou

V pátek vás zveme na noční nebeskou show. Na louce pod Suszynkou proběhne pozorování oblohy teleskopem s výkladem amatérského objevovatele vesmíru Marka Szücse. Akce proběhne za hezkého počasí. S sebou deku.

3. Michaela Chyllová & band

Kdy: pátek 20. srpna, 18.30
Kde: Český Těšín, kavárna a čítárna Avion

V rámci Hudebního salonu vystoupí Michaela Chyllová se svou kapelou. Základním stavebním kamenem Michaeliny hudby je folk, co flirtuje s rockem, funkem a popem. V textech se pak odráží její pohraniční původ – ač je většina textů v češtině, v některých skladbách se objevují bilingvální prvky.

4. Cyklistická výprava po stopách povstalců 1. Slezského povstání

Kdy: sobota 21. srpna, 10.00
Kde: Petrovice u Karviné, Zebrzydowice

U příležitosti výročí 1. Slezského povstání proběhne cyklistická výprava. Sraz u Domu PZKO, start v 10 hodin. Cyklisté zamíří do Zebrzydowic, po cestě se zastaví u památníků v Petrovicích, Skrbeńsku, Godowie, Gołkowicích a Zebrzydowicích, kde vzdají poctu povstalcům.

5. Vendryňský letní karneval

Kdy: sobota 21. srpna, 15.00
Kde: Vendryně

Obec Vendryně zva na letní zábavu do Vendryňského parku. Na hřišti proběhne  fotbalové utkání Dolňáci – Horňáci. Vystoupí Ready kirken, OSG, cimbálová muzika Friš, DJ R. Młynek, Sequencex. Nejmladší určitě potěší Klauni na volné noze.

6. Mše svatá na Trojmezí

Kdy: sobota 21. srpna, 9.00
Kde: Hrčava

Pouť tří národů začíná v 9 hod. průvodem od kostela sv. Cyrila a Metoděje. Mše svatá začíná v 10 hod. Bohoslužbu budou celebrovat kněží ze tří zemí – Česka, Slovenska a Polska.

7.Středověký turnaj v lukostřelbě

Kdy: sobota 21. srpna, 9.00-17.00
Kde: Archeopark Chotěbuz-Podobora

Máte přesnou mušku a sílu v pažích? Pojďte si je ověřit na středověký turnaj v lukostřelbě. K dispozici bude veřejná lukostřelnice, turnaj proběhne v 11.30 a 15.30, během dne budou připraveny přednášky o lukostřelbě.

8. Den obce Písečná

Kdy: sobota 21. srpna, 08.00
Kde: Písečná

Obecní slavnosti odstartují sportovní akce: fotbalový turnaj spřátelených obci (08.00) a běh Písečnou (09.00). Od 13.00 budou připraveny atrakce pro děti, od 17.00 hudební vystoupení. Občerstvení zajistí místní spolky.

9. Slezské dožínky v Gutech

Kdy: neděle 22. srpna, 13.00
Kde: Guty, areál PZKO

Na tradiční dožínky zve v neděli Místní skupina PZKO Guty. Ve 13 hod. začne kulturní program, v rámci kterého vystoupí ZPiT Suszanie a dechovka Jablunkovanka. Již od 11 hod. bude možné ochutnat výbornou slezskou kuchyni.

10. Přehlídka lidových kapel a tanečních souborů z Trojmezí

Kdy: neděle 22. srpna, 14.00
Kde: Dolní Lištná, Dům PZKO

Místní skupina PZKO zve na 15. ročník Přehlídky lidových kapel. Vystoupí soubory Oldrzychowice, Slezan, Goralski Heligonkári z Čierneho a lidové kapely Bukoń a Lipka. Kromě hudby, zpěvu a tance nabídnou pořadatelé také bohaté občerstvení: bramborové placky, regionální jídla a nápoje.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.