ČESKÝ TĚŠÍN / Obchod a řemesla v levobřežním Cieszyně byly tématem další tematické procházky v rámci prázdninové akce  „ODKRYWAJ CIESZYN / ODHALUJ ČESKÝ TĚŠÍN ”. Zájmce provedla Českým Těšínem Pavlína Badurová.

Účastníci procházky se sešli v sobotu 24. července v 9.30 hodin u bývalého sídla Muzea Těšínska. Během komentované procházky věnovala Badurová pozornost především informacím o místech, kde od poloviny 18. století do 30. let 20. století působili řemeslníci, velké průmyslové závody nebo obchody a sklady.

Znovu tak byla připomenuta historie tiskárny Prohazky a informace o řemeslnících, kteří měli své dílny na Masarykově třídě nebo na dnešní Hlavní třídě.

Průvodkyně také vyprávěla o dvou velkých rybnících, které se nacházely na místě dnešního zimního stadionu. Kdysi je k bělení prádla používali soukeníci.

Prohlídka byla součástí cyklu „Poznej Cieszyn bez hranic“. Pořádají ji společně zámek Cieszyn a Městská knihovna v Českém Těšíně.

Další ze série vycházek je naplánována na 31.7. Bude mít název „Po stopách Židů v Českém Těšíně“. Povede ji Gabriela Budínská. Procházka začíná v 9.30 na adrese Odboje 4 a bude trvat přibližně dvě hodiny.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.