1. Zámecká noc

Kdy: pátek 30. července, 19.00-23.00
Kde: Karviná, Zámek Fryštát

Akce se uskuteční ve večerních a nočních hodinách v prostorách zámku, ve vedlejším kostele a přilehlém zámeckém parku. Návštěvníci si mohou zvolit z několika připravených programů. Od 19.00 hod. proběhne komorní koncert, který závěrem zahájí noční prohlídky zámku vystoupením na zámeckém balkónu.

2. Setkání u Deskových her

Kdy: pátek 30. července, 16.00
Kde: Cieszyn, čajovna Laya

Čajovna Laya ve spolupráci s Klubem Fantastyki Kragulec zve na akci, během které si můžete zahrát oblíbenou deskovku nebo vyzkoušet novou. Akce je určena pro účastníky každého věku, pro rodiny, skupiny čí jednotlivce.

3. Filmová přehlídka Kino na hranici

23. ročník Kina na hranici potrvá šest dnů. Od 30 července do 4 srpna uvidíme řádu polských, českých a slovenských filmů, nebudou chybět premiéry a filmy v rámci retrospektivních cyklů, besedy, literární setkání a  další doprovodné akce. Hostem letošní edice bude Janusz Gajos.

4. Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto

Kdy: sobota 31. července, neděle 1. srpna
Kde: Jablunkov

„Gorol“ bude letos probíhat s omezeními způsobenými pandemií Covid-19. Vstup do Městského lesa bude během online přenosu v sobotu i v neděli zdarma. Některé Místní skupiny PZKO otevřou své stánky. Proběhnou doprovodné akce – „Kawiarenka Pod Pegazem“ v Domě PZKO věnovaná životu a dílu Pawła Kubisze, fotbalové utkání „Gorole-Hawiyrze“ a turistický pochod „O Kyrpce Macieja“. V sobotu od 16 hod. odpoledne pro děti u táboráku a večerní setkání kapel a hudebníků u vatry (19.00). Festival pokračuje v neděli, slavnostní zahájení ve 12.00 v Městském lese, odpoledne vystoupení souborů a kapel z regionu.

5. Po stopách Židů v Českém Těšíně

Kdy: sobota 31. července, 9.30
Kde: Český Těšín, sraz ul. Odboje 4

Procházka vás povede po stopách svébytné židovské komunity, která byla významnou součástí města. Prohlédnete si dochované památky v historickém centru včetně synagogy a seznámíte se s několika životními příběhy.

6. Mistrovství beskydských dřevorubců

Kdy: sobota 31. července, 12.00
Kde: Brenna, amfiteatr

Na soutěž dřevorubců zve v sobotu polská obec Brenna. Na programu od 17 hod. jsou kromě disciplín pro účastníky připraveny také mnohé doprovodné akce pro diváky. Již od 12 hod. nabídka občerstvení, vystoupení kapely Wisła a další.

7. Příběh barev

Kdy: sobota 31. července, 9.00-17.00
Kde: Archeopark Chotěbuz-Podobora

Jak lidé kdysi barvili své látky? Workshop přírodního barvení vám odhalí skrytá tajemství barvíře. Po celý den povídání o přírodním barvení, možnost vyzkoušet si různé barvící techniky.

8. Hold bojovníkům Varšavského povstání

Kdy: neděle 1. srpna, 15.00
Kde: Cieszyn, Park Pokoju

Město Cieszyn připomene 77. výročí Varšavského povstání a vzdá hold jeho účastníkům. Od 15 hodin stánek s informacemi o 133. Batalionu Lekkiej Piechoty z Cieszyna, 16.00 koncert, 17.00 Godzina „W“.

9. Běh na Kozubovou

Kdy: neděle 1. srpna, 10.00
Kde: Dolní Lomná

Letošní běh na Kozubovou bude zároveň Mistrovstvím republiky veteránů v běhu do vrchu, takže kromě obvyklých kategorií, od 35 let budou kategorie pokračovat po pěti letech. Startuje se u Pekárny v Dolní Lomné, celá trať vede po turistické značce.

10. Výstava v Dřevěnce na Fojtství

Kdy: od neděle 1. srpna
Kde: Mosty u Jablunkova,  Dřevěnka na Fojtství

Výstava „Šance v Mostech u Jablunkova – Obrana slezské hranice v průběhu staletí“, je připravená u příležitosti výročí 400 let od první zmínky o výstavbě pevnosti Velká šance. Výstava bude k vidění od 1 srpna do 8 října. Stejnojmenná kniha je k zakoupení v informačním i návštěvnickém centru v Mostech u Jablunkova. Na výstavě můžete zhlédnout zajímavé fotografie, kresby a mapy zachycující tuto unikátní pevnost na hranicích.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.