Generální konzulka Izabella Wołłejko-Chwastowicz dnes na Generálním konzulátu Polské republiky v Ostravě předala státní vyznamenání členům organizace „Rodzina Katyńska“.

Slavnostní předávání cen proběhlo ve velmi skromných podmínkách kvůli koronaviru.

Vyznamenáni byli:

Mieczysław Witoszek

Mieczysław Witoszek byl vyznamenán Důstojnickým křížem Řádu za zásluhy Polské republice (Krzyżem Oficerskim Orderu Zasługi RP). Mieczysław Witoszek je od roku 1992 členem sdružení „Rodzina Katyńska“ v České republice. Od roku 2007 je místopředsedou představenstva.

Celou laudaci si můžete poslechnout zde:

Anna Grzegorzowa

Medaili „PRO PATRIA“ obdržela Anna Grzegorzová, dcera jedné z obětí katyňského zločinu.

Celou laudaci si můžete poslechnout zde:

Maria Witoszkowa

Maria Witoszkowa, dlouholetá členka Sdružení „Rodzina Katyńska“, byla vyznamenána medailí „PRO PATRIA“. „S velkým nasazením a především odpovědností koordinuje a aktualizuje členskou databázi. Je velkou oporou v každodenní komunikaci organizace se všemi jejími členy,“ zdůraznila generální konzulka při předávání medaile.

Celou laudaci si můžete poslechnout zde:

Helena Vittová

Medaili „PRO PATRIA“ získala také Helena Vittová, která vede nejen účetnictví organizace, ale také kroniku.

Celou laudaci si můžete poslechnout zde:

Předseda Jan Rylko jménem rodiny Katyňských poděkoval konzulátu za podporu. „Děkuji za to, že nás konzulát podporuje v našem úsilí o zachování památky všech, které jsme ztratili a kteří se po válce nevrátili do svých domovů, ke svým ženám, matkám a otcům,“ zdůraznil.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.