PRAHA, VARŠAVA / Nový ministr zahraničí České republiky Jakub Kulhánek včera večer informoval o  telefonátu s polským ministrem zahraničí Zbigniewem Rauem.

– První pracovní týden jsem zakončil telefonátem s polským ministrem zahraničí Zbigniewem Rauem, díky za jeho slova podpory pro Českou republiku. Pozval mě do Polska, kam se moc rád vydám“ napsal ministr na Twitteru.

https://twitter.com/JakubKulhanek/status/1385628634220834817

Uvedl také, že svou první zahraniční cestu plánuje na Slovensko, později také navštíví Maďarsko. „Prioritou je spolupráce v rámci V4,“ zdůraznil.

O rozhovoru informovalo také Ministerstvo zahraničních věcí Polské republiky.

„Ministr Rau poukázal na to, že se ministr Jakub Kulhánek ujal úřadu v mimořádně obtížné době. Vyjádřil podporu krokům České republiky v souvislosti s chováním ruských orgánů. Ministr Kulhánek vyjádřil vděčnost za solidaritu, kterou Polsko projevilo České republice po vyhoštění ruských diplomatů z Prahy. Oba ministři odsoudili jakékoli kroky ohrožující bezpečnost suverénních států a jejich občanů,“ uvedlo ministerstvo.

Ministr Rau vyjádřil připravenost k dialogu také o obtížných bilaterálních otázkách. „Těším se na pokračování naší velmi dobré spolupráce v rámci V4, a to nejen během polského předsednictví, ale i na společné akce v rámci iniciativy Trojmoří,“ řekl ministr Rau a osobně pozval ministra Jakuba Kulhánka, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí V4, a to i v rozšířeném formátu, a navštívil Polsko.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.