ČESKÝ TĚŠÍN / Halina Branna-Paseková je herečkou Polské scény Těšínského divadla od roku 1960. Přesně 10. března 1961 ji diváci Těšínského divadla poprvé viděli na jevišti  při premiéře představení Královna předměstí. Halina Paseková hrála Služebnou Marii.

V roce 1965 absolvovala hereckou  fakultu AST im. S. Wyspiańskieho v Krakově. Za více než 60  let se objevila v Polské scéně ve 225 premiérách.  

V roce 2019 jí ministr kultury a národního dědictví Polské republiky udělil Bronzovou medaili za zásluhy o kulturu – Glorii Artis.   

Zajímavostí je,  že hra, ve které Halina Paseková debutovala, byla poslední premiérou Polské scény Těšínského divadla v sále hotelu Piast, než se divadlo přestěhovalo do nové divadelní budovy v Ostravské ulici.      

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.