ČESKÝ TĚŠÍN / Těšínské divadlo v sobotu 30. ledna v 17:30 odvysílá on-line nové představení Polské scény. Dom otwarty (Hostinný dům) Michała Bałuckého se svým námětem shoduje s právě (ne)probíhající plesovou sezonou.

Také v domě hlavních hrdinů se jeden bál chystá. Co všechno s sebou přinese, to uvidíte v klasickém čase, v němž Těšínské divadlo uvádí své premiéry, tedy v sobotu v 17:30.

„Bałucki je spolu s Fredrou a Zapolskou jedním z nejoblíbenějších autorů polské literatury. Tato jeho komedie měla premiéru v Krakově v roce 1883. Diváci jejím prostřednictvím nahlédnou do života spořádané měšťanské rodiny. Pro Bałuckého to byl prostor, na němž trefně vykreslil nejen tehdejší společenské poměry, ale také pestrou paletu lidských charakterů,“ přibližuje dramaturgyně Polské scény Joanna Wania.

Režisér Adam Sroka ponechal představení v dobové scénografii, kterou dokreslují bohaté kostýmy podle návrhů výtvarnice Magdaleny Kut. Po velmi úspěšném streamu Vánoční koledy v podání České scény v prosinci 2020 nyní přichází rovněž tematicky aktuální představení polského hereckého souboru Těšínského divadla.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.