HAVÍŘOV / Památku 108 horníků, kteří zahynuli 7. července 1961 při tragédii na Dole Dukla, včera uctili představitelé města Havířova. Tradiční pietní akt měl letos kvůli pandemii onemocnění COVID-19 poněkud skromnější ráz.

V roce 1905 bratří Guttmannové založili v Dolní Suché nový důl, který pojmenovali na počest tehdejšího rakouského císaře a uherského krále Kaiser Franz Joseph Schacht. V roce 1918 šachtu přejmenovali na Důl Suchá a v říjnu 1949 na Důl Dukla. Po roce 1989 se začal opět používat prvorepublikový název Důl Suchá. Těžba definitivně skončila 31. prosince 2006. Během stoleté existence se tam vytěžilo víc jak 100 miliónů tun kvalitního černého uhlí

Doly ji vzaly dva muže

Sedmého července 1961 na šachtě došlo k nejhoršímu důlnímu neštěstí v poválečné historii Ostravsko-karvinského revíru. Během odpolední směny na třetím patře vznikl požár. S ohněm bojovalo sedm set záchranářů. Použili třicet tisíc pytlů s pískem a k zamezení obsahu kyslíku v dole také dusík. Navzdory jejich usilovné snaze v dole zahynulo 108 horníků.

Hašení požáru v podzemí trvalo záchranářům zhruba měsíc. Nakonec jim k uhašení plamenů napomohlo, že zcela zastavili přívod vzduchu do šachty. Když se opět začalo fárat, tak v místech tragédie bylo cítit nesnesitelný zápach z těl mrtvých horníků. Paní Františka Krátká přišla během svého života o dva muže. Oba pracovali v dolech. Jeden z nich zemřel před devětapadesáti lety na Dukle.

V roce 2018 režisér David Ondříček natočil o katastrofě televizní film Dukla 61. Jednu z rolí si zahrála herečka Izabela Firlová, pocházející z Horní Suché.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego