OSTRAVA / Problematikou financování revitalizace krajiny postiženou dlouholetou těžbou uhlí a prosazováním společných zájmů v Bruselu, se zabývali představitelé Moravskoslezského kraje s hosty ze Slezského vojvodství, největšího uhelného regionu v EU. 

V čele polské delegace stál vojvodský maršálek Jakub Chełstowski, kterého během pobytu v našem kraji doprovázel moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Evropská unie má totiž v plánu podpořit regiony poznamenané těžkým průmyslem a procházející transformací. Přechod k ekologičtější ekonomice se v Evropě týká 108 uhelných regionů, mezi které EU rozdělí 100 miliard eur.

„Z evropských peněz chceme pro náš kraj získat maximum. (…) Připravujeme konkrétní transformační projekty, abychom ukázali, že máme jasné vize. Spolupracujeme s obcemi, vysokými školami i soukromou sférou, aby přechod našeho regionu na období bez uhlí byl co nejúspěšnější,“ uvedl hejtman  Vondrák.

Představitelé Moravskoslezského kraje společně s hosty z Polska navštívili ostravské Dolní Vítkovice, coby příklad úspěšné transformace bývalé průmyslové zóny a budovu IT4Innovations, nejvýkonnějšího superpočítačového centra v ČR. Poláci také absolvovali komentovanou okružní jízdu krajinou Karvinska po místech, kde se ještě nedávno těžilo uhlí. 

Ivo Vondrák nastínil, že z Karvinska se stane atraktivní lokalita, která zajistí další ekonomický rozvoj regionu a nabídne zajímavé volnočasové aktivity. Podle něho se snižovat emise velkých průmyslových podniků, nicméně spolupráce s polskou stranou je nezbytná.

„Moravskoslezský kraj je zasažen dopadem znečištění ze zahraničí, zejména emisemi z polských domácností. V některých oblastech až ze 70 procent. Jsem rád, že polské ministerstvo životního prostředí spustilo po našem vzoru program Čisté ovzduší, který poskytuje na výměny kotlů v polských domácnostech v přepočtu 600 miliard korun. Efekt polských opatření se sice projeví až někdy kolem roku 2030, ale lépe později než nikdy,“ řekl dále hejtman Vondrák. 

 Vzápětí dodal, že inspirací pro Moravskoslezský kraj je Speciální ekonomická zóna v Katovicích, která byla v roce 2019 vyhodnocena jako nejlepší tohoto druhu lokalita v Evropě a druhá ve světě. V jejím areálu sídlí 390 firem, které doposud vytvořily 80 tisíc pracovních míst.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.