Vystoupení vítězů 16. ročníku soutěže „Po cieszyńsku – po obu stronach Olzy” si poslechli hosté koncertu pořádaného ve středu 18. prosince v Národním domě v Těšíně.

Vítězové soutěže obdrželi skleněné sošky, medaile z kostí a diplomy. A shromážděné publikum mohlo poslouchat jejich výkony.

Soutěž, jejímž původcem a dlouhodobým hlavním organizátorem byla Etnografická sekce PZKO pod vedením Leszka Richtera, je organizována organizaci Górnośląski Oddział Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” v Katovicích, COK „Dom Narodowy” w Těšíně a HV PZKO. Letos bylo ve finále soutěže mnohem méně účastníků z české strany našeho regionu než v předchozích ročnících.

Zvítězili: Karolinka Zoń z polské školy v Bukovci, která získala první místo ex aequo v nejmladší kategorii – do 6 let; Vyznamenání získal Jakub Pyszko ze stejné školy. Adriana Szolona z Bukovce, žákyně polské školy v Jablunkově, získala první místo v kategorii od 11 do 15 let. Tentokrát představila svůj vlastní text. Adriana je pravidelným účastníkem a vítězem této soutěže a publikum loňského Gorolskigo Święta mělo příležitost obdivovat, jak uváděla část této akce.

Mezi vítězi byli také další žáci polské základní školy v Jablunkově. Ema Tomanek ve stejné kategorii obsadila 2. místo ex aequo. Přednesla báseň Anieli Kupiec „Podarzóne krzciny“. Vyznamenání získal také Pavel Rucki.

Polská škola v Horní Suché má také vítěze soutěže. Třetí cenu v kategorii skupin získaly „Szwarne Suszanki” (Kamila Wróbel a Ewa Chlup), které představily scénku „Jak Pón Jezus chodził po świecie” na základě příběhu Adama Wawrosze. Samuel Prymus byl oceněn v kategorii od 7 do 10 let. Kompletní výsledky soutěže najdete zde

(Indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.