ČESKÝ TĚŠÍN/ Polská scéna Těšínského divadla v Českém Těšíně připravila další premiéru. V sobotu 14. prosince budou diváci sledovat Molierovu Školu žen.

Režisér představení Bogdan Kokotek vybral nestárnoucí světovou klasiku v překladu Tadeusze Boy-Żeleńskeho. Jeho inscenace má být nejen vtipná, ale také dojemná. V rozhovoru s Małgorzatou Bryl-Sikorskou o představení uvedl např.:

– Myslím si, že Škola žen, i když se zabývá tématem mužsko-ženských vztahů, manželství, lásky nebo žárlivosti, v širším slova smyslu nám také říká, že si někdy představujeme, že dokážeme formovat svět kolem nás podle vlastních představ, což není úplně možné.

Připomeňme, že hlavní postavou Školy žen je starý mládenec Arnolf, který se rozhodne oženit. Žena ideální pro něj by měla být hloupá a za všechno mu být vděčná.  Její dovednosti by se měly omezovat na modlitbu, milování svého manžela a předení na vřetenu.

V rolí stárnoucího Arnolfa se představí Tomasz Kłaptocz. Jeho manželku ztvární Patrycja Sikora. Režisér Bogdan Kokotek je zároveň autorem scénografie, kostýmy navrhla Agata Kokotek. Hudbu pro představení napsal Zbigniew Siwek.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.