NOMINACE: ZA DOVEDNOST ZAČLENIT DĚTI A MLÁDEŽ DO AKTIVIT MS PZKO V DOLNÍ LIŠTNÉ 

Renata Szkucik je předsedkyní Místní skupiny PZKO v Dolní Lištné, její manžel Tadeusz je bývalým ředitelem Polské základní školy Przeczka v Třinci. Za cíl si dali vychovat další generaci dobrovolníků. Místo školení nabízejí dětem a mládeží začlenění se v přípravě a pořádání akcí.  .

Manželé Szkucikovi již několik let pořádají dvě akce, které se těší rostoucím zájmem – akci pro děti školního věku S knihou pod polštářem („Z książką pod poduszką”) a letní příměstský tábor, který je pořádán v rámci jazykových táborů Sdružení polské mládeže. Ten se letos konal již potřetí. 

Letošní akce S knihou pod polštářem se v Domě PZKO konala již posedmé, a zúčastnilo se ji 70 deník. Akce je o čtení knih a kreativních workshopech. Velkým dobrodružstvím pro děti je zajisté strávení noci v Domě PZKO. Nutno dodat, že asistenty a pomocníky jsou děti z vyšších tříd základní školy. 

Náctiletí pomáhají i u prázdninové akce, tedy při jazykovém příměstském táboře. Díky této aktivitě se dozví a naučí, jak se akce pořádají, na co je třeba myslet, co je třeba zajistit. A samozřejmě důležitou roli zde hraje i integrace.

Další nápad z dílny manželů Szkucikový byl prezentován nedávno – jednalo se o setkání u vánočního stolu, jež bylo spojeno s workshopy a přednáškou týkající se vánočních tradic na štědrovečerním stole. 

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.