NOMINACE: ZA USPOŘÁDÁNÍ MONIUSZKOVSKÉHO KONCERTU

Dvousetleté výročí narození vynikajícího polského skladatele a vyhlášení Senátem Polské republiky roku Stanisława Moniuszky inspirovalo členy Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Dolní Lutyni k uspořádání Moniuszkovského koncertu. Konal se v květnu v Kulturním domě v Dolní Lutyni.

Koncert byl skvělou příležitosti k propagaci polské kultury, a také k setkání a prezentaci dovedností sborů Polského kulturně-osvětového svazu.  

Prvním interpretem Moniuszkovského koncertu byla komorní pěvecká skupina Rychwałdzianie působící v MS PZKO Rychvald, která vystoupila společně se smíšeným sborem MS PZKO Dolní Lutyně Lutnia. Dirigentem obou sborů je Władysław Rusek, který v roce 2013 obdržel cenu Stanisława Moniuszky v rámci Święta Śląskiej Pieśni Chóralnej Trojok Śląski.

Sbory společně zazpívaly písně Stanisława Moniuszky, „Otče z nebe“ z opery „Halka“, „Večerní píseň“, „Kozáka“ se sólovým zpěvem Haliny Gawlasové a Waldemara Wieczorka a také píseň „Prząśniczka“. Waldemar Wieczorek vystoupil také s árií z opery „Hrabina“.

Smíšený sbor Hasło MS PZKO v Bohumíně-Skřečoni pod taktovkou Ireny Szeliga uctil památku skladatele sklatbou Přání. Dále vystoupili: smíšený sbor Słowik nad Olzą a smíšený sbor Zaolzie.  

Mezi vystoupeními sborů tančil Soubor Suszanie MS PZKO Horní Suchá, po koncertu zahrál Old Boys Band.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.