ČESKÝ TĚŠÍN / Nový areál služeb a obchodu TAZO na Havlíčkově ulici v Českém Těšíně začal sloužit od 20. listopadu občanům města a okolí. Nabízí prodejnu Albert, několik menších obchodů, ordinace lékařů, lékárnu a další služby. Do jara by měla být hotova přístavba pro rehabilitaci. Zákaznici mají k dispozici parkoviště.

„Našim záměrem byla proměna nefunkčních výrobních hal z 19. století na vkusný, zapadající do památkové zóny projekt, který má oživit centrum města a sloužit občanům. Aby měli blízko k lékaři nebo za nákupy, kde navíc pohodlně zaparkují na hlídaném parkovišti,“ uvedl investor Miroslav Rakowski. Českotěšínský rodák má za sebou řadu zdařilých počinů v oblasti revitalizace historických budov, například na Hlavní třídě v Českém Těšíně a v dalších městech. Během přípravy projektu a jeho realizace spolupracoval s památkáři a místní samosprávou.

Víc jak polovina plochy areálu TAZO o rozloze 3.600 metrů čtverečních je určena pro zdravotnické služby, ordinace, lékárnu a rehabilitaci, šestinu celkové plochy zaujímá prodejna Albert, zbývající část pak kanceláře a malé obchody.  Je zde mimo jiné drogerie, květinová síň, vinotéka, trafika, peněžní služby a sázková kancelář. Projekt realizovala společnost Beskydská stavební z Třince.

Zachování původního vzhledu

Projekt respektoval zachování nejstarší části papíren, kterou nechal postavit v roce 1882 knihkupec Heinrich Feitzinger a také původní stavební materiál z bouraných objektů. Staré cihly posloužily například na úpravy interiérů.  

Na parkovišti, jehož výstavbu provedla společnost Smolo Recycling, je celkem 78 míst. Rakowski zohlednil návrh řešení města týkající se výjezdu z areálu a instaloval moderní systém detekce SPZ aut, který urychluje jejich průjezd přes závoru. Během dne je možno odstavit tam své auto bezplatně na hodinu. Od osmé večerní do sedmé hodiny ranní lze parkovat v areálu za poplatek 20 korun. 

Budovy bývalých papíren jsou vytápěny pomocí VRF systému, tedy soustavou tepelných čerpadel šetrných k životnímu prostředí. V zimě zajistí vytápění a v létě klimatizaci. Plocha parkoviště s vyštěrkovanou plochou s dlaždicemi umožní přirozený vsak dešťové vody a bude tak preventivně působit proti povodním. Parkoviště bude navíc osázeno stromy.

Komentáře

Čtěte také


#KTOTYJESTEŚ

ZWROT TV

Senat Rzeczypospolitej Polskiej Ministerstvo Kultury Fundacja MSZ Fortissimo haloCieszyn

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl www.prekladypygmalion.cz

Projekt współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą.
Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.

Website Security Test