Milovníci historie regionu budou mít tuto středu těžkou volbu. Současně, v 17:00 v Muzeu Těšínského Slezska bude o jablunkovských šancích mluvit Martin Krůl a v Polském domě PZKO Sibica o Těšínském knížectví  Władysław Żagan.

Přednášku Těšínské knížectví – poslední skutečné knížectví ve střední Evropě, kde bude přednášet Władysław Żagan – historik, nadšenec města a regionu, společně pořádají MS PZKO Český Těšín Sídliště a MS PZKO Svibice.

Těšínské knížectví je téma, které spojuje obě části Těšínského Slezska. Tento region téměř 700 let nespadal do hranic polského státu. Po celá staletí však byl jedním, soudržným regionem a po mnoho staletí a za následných vlád požíval velkou autonomii.

Zároveň se bude v 17.00 konat další z měsíčních setkání pořádaných  Muzeem Těšínského Slezska (v Cieszyně na ulici 6 Tadeusza Regera nebo vstup přes park Míru).

Tentokrát bude setkání věnováno jablunkovským šancím. Přednášku povede Martin Krůl z Muzeum Těšínska v Českém Těšíně.

(Indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego