ORLOVÁ LUTYNĚ  / Jako každý rok pozvala Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Orlové-Lutyni na dvoudenní akci (22. a 23. listopadu), která je kombinací kultury a kulinářského umění. Hosté mohli také poznat aktivity místní skupiny v posledních měsících.

Letos pořadatelé nabídli propagaci knihy Karola Piegzy „Sękaci ludzie“, jejíž třetí vydání se nedávno objevilo na knižním trhu. Vydavatelem publikace je Kongres Poláků. Přišly ji představit Danuta Branna a korektorka Ingrid Heczko-Supik. Úryvky přečetl Karol Suszka.

Tento rok si připomínáme 120. výročí narození Karola Piegzy, učitele, spisovatele, malíře, etnografa a sběratele. Narodil se v Lazech, dnes je to část Orlové, a strávil první část svého života ve Stonavě. Po druhé světové válce se přestěhoval do Jablunkova, kde se stal ředitelem polské školy.

Výstava o činnosti MS PZKO Orlová-Lutyně

Pro návštěvníky Domu PZKO byla připravena výstava. Část byla věnována 110. výročí založení Polského reálného gymnázia Juliusze Słowackého v Orlové, druhá část pak aktivitám MS PZKO. V rámci organizace pracuje smíšený sbor Zaolzie, klub žen OLa, klub mládeže, sekce stolního tenisu, a také cyklistický oddíl Pedau.

Hosté si také mohli koupit polské knížky,  především publikace pro děti a mládež, ale byly tam také knihy pro dospělé. Prodávaly se také vánoční ozdoby.

CR / pr

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.